?Hemlig? oljedepå plomberas för gott

Foto: MAGNUS GLANS  – Vi hoppas vara klar till jul och då skall hela bergrummet vara plomberat och marken utanför iordningsställd, säger arbetsledare Lars-Erik Larsson på företaget Mark & Betong.

Foto: MAGNUS GLANS – Vi hoppas vara klar till jul och då skall hela bergrummet vara plomberat och marken utanför iordningsställd, säger arbetsledare Lars-Erik Larsson på företaget Mark & Betong.

Foto:

Västervik2004-12-15 00:25
Vad som har funnits eller inte funnits i bergen på ön Lucerna i Västervik har det fantiserats mycket om genom åren. Hemliga militärbaser, ledningscentraler och oljedepåer och annat ?skumt? anlades under krigsåren.
En del har varit sant och inne i ett berg har 7 500 kubikmeter dieselolja förvarats i fyra cisterner för marinens tidigare behov. Någon olja har inte funnits i berget på flera år nu och under denna höst saneras bergrummet.
? Vi schaktar ut allt oljeförorenat grus och plockar bort ventilationsanordningar, ledningar och elanordningar, förklarar arbetsledare Lars-Erik Larsson på företaget Mark & Betong som sköter saneringen.
Kvar i berget kommer dock cisternerna att bli. Skrotvärdet är inte av den storleken att det skulle löna sig att plocka ner dem.
? De är dock ordentligt rengjorda från oljerester.
För att göra en jämförelse hur mycket 7 500 kubik är kan vi säga att alla de synliga cisternerna på landbacken på Lucerna tillsammans rymmer 39 000 kubikmeter.
? Vad jag förstår så användes inte en av tankarna på slutet, säger Lars-Erik Larsson. Den användes i stället för att ordna med en nödutgång som det kom krav på.
Med tanke på att det i bergrummet finns en hundra meter lång inslagstunnel fram till cisternerna så var en nödutgång välbehövlig. Hur eller hur så kommer såväl ordinarie ingång till inslagstunneln som nödutgången att plomberas.
? Infarten kommer sedan att släntas av med schaktmassor och i framtiden skall det inte synas några spår av vad som här har varit. Vi har för avsikt att vara klara före jul.
Personal från Mark & Betong håller just nu även på med att plombera en del kanonvärn i Loftahammars skärgård. Tidigare har värnen vid Skanvik på Gränsö murats igen.
? Krigsmakten behöver inte längre sådana här anläggningar, säger arbetschef Roland Andersson på Mark & Betong.
Beställare är staten genom fortifikationsverket.
? Eller fortverket som man säger i dag, säger Roland andersson. Verket är så att säga fastighetsförvaltare för nedlagda militära anordningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om