Heltid på sjukhuset ska bli verklighet

Frågan har debatterats i decennier, men nu ska rätt till heltid bli verklighet i landstinget.

Siktar på heltid. Om två år ska de landstingsanställdas rätt till heltid vara genomförd. Det säger från vänster Yvonne Hagberg (S), Kaj Raving (V),  Jessica Rydell (MP) och Lena Sergerberg (S).

Siktar på heltid. Om två år ska de landstingsanställdas rätt till heltid vara genomförd. Det säger från vänster Yvonne Hagberg (S), Kaj Raving (V), Jessica Rydell (MP) och Lena Sergerberg (S).

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2016-09-30 22:00

Med start i helgen ska anställda på hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Västervik och Oskarshamn kunna gå in på datorn och anmäla sitt intresse för att gå upp från deltid till heltid. Därefter har arbetsgivaren sex månader på sig att lösa frågan.

Att många, framförallt kvinnor, ofrivilligt fått arbeta deltid har varit en politiskt het fråga i decennier. För några år sedan försökte landstinget i Kalmar län göra något åt saken. De anställda skulle om möjligt kunna gå upp i ökad tjänstgöringsgrad. Reformen blev inte vad politikerna önskat sig, och talar om "rätt till heltid".

Reformen kommer att införas etappvis. Man börjar i norra länsdelen redan det här månadsskiftet. Sista etappen drar igång vid årsskiftet 2017/2018. Ett halvår senare är det meningen att alla i landstinget som vill arbeta heltid, också ska få göra det.

Enligt Yvonne Hagberg (S), ordförande i personaldelegationen, är det flera saker som gör att man känner att rätten till heltid måste genomföras:

– Vi står inför ökade vårdbehov, och framöver står landstinget inför en generationsväxling bland personal. Yngre generationer förväntar sig att få arbeta heltid.

Kaj Raving (V) ser det som en jämställdhetsfråga:

– För några veckor sedan utsågs vi till Sveriges mest jämställda landsting. Det är en position som vi vill behålla.

För att kunna erbjuda heltid kommer det att ställa krav på personalen. För fylla upp till en heltid kan man få arbeta på flera avdelningar eller kliniker. En annan reform som kan hjälpa till när man ska skapa heltidstjänster är införandet av en digital hälsocentral. Man ska kunna konsultera vården över nätet. Det kan bli så att personal får varva arbete på sjukhuset eller på en hälsocentral, med pass där man har kontakt med patienterna på distans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om