Hélène besökte fartyget som räddade hennes farfars liv

Hélène Karlsson hittade sin familjehistoria på semestern – av en ren slump, när minsveparen M 20 la till i Västervik på vägen runt Sveriges kust.

Hélène Karlsson och sonen Oscar upptäckte bara dagen innan, på semester i Oskarshamn, att Hélènes farfar Leo Demant är en del av utställningen. Det fick förstås bli en tur till Västervik.

Hélène Karlsson och sonen Oscar upptäckte bara dagen innan, på semester i Oskarshamn, att Hélènes farfar Leo Demant är en del av utställningen. Det fick förstås bli en tur till Västervik.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2023-08-02 21:00

Hon är på semester från Strängnäs tillsammans med sin familj och var på besök i Oskarshamn. På måndagskvällen satt hon och vännen de besöker och pratade om sina respektive familjehistorier. Hélène berättade om sin farfar, som var en av judarna som flydde från Danmark till Sverige under andra världskriget, och vännen berättade att hennes farfar varit stationerad i Limhamn, dit många av flyktingarna kom.

– Jag berättade att det var svårt att hitta information om min farfar. Han och min farmor skiljde sig och han bosatte sig i Sydney i Australien, säger Hélène.

Så de började, som man gör, googla på namnet, Leo Demant. Och upptäcker inte bara att hans flykt finns beskriven i den nya utställningen Flykten över Öresund, utan att fartyget som räddade honom, M20, lägger till i Västervik och öppnar upp för besökare nästa dag.

– Det var en ren slump! Helt otroligt, säger Hélène, medan hon och sonen Oscar får en egen rundtur på M 20.

undefined
Hélène Karlsson och sonen Oscar upptäckte bara dagen innan, på semester i Oskarshamn, att Hélènes farfar Leo Demant är en del av utställningen. Det fick förstås bli en tur till Västervik.

Leo Demant var pianist från Lettland, som flyttat till Danmark. Han var en hårsmån från att bli avrättad av Gestapo, men en snubbling på väg till stranden i Danmark räddade honom. Han föll medan hans kamrater sprang fram till båten som skulle ta dem ut ur Danmark. Vid båten låg Gestapo i bakhåll och sköt ihjäl färdkamraterna. Men Leo undkom och kunde gömma sig tills han kunde ta sig ut till havs, där M20 tog honom vidare till Limhamn.

Det är just till minne av flykten över Öresund 1943 som M 20 gör den här resan.

– Det var 80 år sedan i år och tillsammans räddade M 20 och de andra M-fartygen över 7 000 judar, berättar Anne-Sofie Eriksson, från föreningen M 20, som driver fartyget.

undefined
Befälhavaren Åke Foghammar visar hur fartyget navigerar nu för tiden. "Men under kriget fanns ingen el, det kom först efteråt."

M 20 ägs av Sjöhistoriska museet och fartygets befälhavare Åke Foghammar, berättar att det är det mest välbevarade av de kvarvarande M-fartygen.

Där får han medhåll av Tony Wärdig, från Flottans män i Västervik, som passar på att göra ett besök. Han har nämligen tillbringat mycket tid på flera av M-fartygen, som värnpliktig och senare som fartygschef. Men det här var långt efter kriget förstås.

– Det är så att jag skulle kunna gråta, säger han, så berörd blir han av alla minnen som kommer tillbaka.

undefined
Tony Wärdig från Flottans män i Västervik var själv fartygschef på en minsvepare och minns tillbaka. Han blir nästan gråtfärdig av alla minnen berättar han.

Just M 20 byggdes i Saltsjöbaden, men flera av systerfartygen, M 7, M 8 och M 25 byggdes 1940-41 på Holms varv i Gamleby.

Efter besöket i Västervik åker M 20 vidare mot Karlskrona, och sedan mot Helsingborg, där det blir ett längre stopp med utställning på Dunkers kulturhus.

undefined
Fartyget har lagt till vid Slottsholmen och på tisdagskvällen kunde allmänheten komma hit för att titta in och lära sig mer om både fartyget och dess historia.
undefined
Anne-Sofie Karlsson visar runt på M 20. Hon berättar att det varit stort intresse för fartyget och den nya utställningen. "Det roligaste är att det lockar så många olika människor, en del kanske är intresserade av historia, andra av fartygsbygge. Det blir så många spännande möten."
undefined
Karl-Ove Svensson visar kommadobryggan för Sören Karlsson är här för att kolla in fartyget. Han är i Västervik på semester och eftersom han är väldigt båtintresserad passade han förstås på att ta en titt, när det erbjöds.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!