Hellerö värmer med spannmål

På Hellerö gård mellan Loftahammar och Vråka har familjen Larsson installerat en ny panna som eldas endast med spannmål. Tre fastigheter förses med värme genom kulvertrör.

Fyller. Lennart Larsson fyller på spannmål, vilket man använder vid Hellerö gård som uppvärmning i tre fastigheter.

Fyller. Lennart Larsson fyller på spannmål, vilket man använder vid Hellerö gård som uppvärmning i tre fastigheter.

Foto:

Västervik2005-10-28 00:25
Loftahammars LRF-avdelning tillsammans med Lennart och Björn Larsson på Hellerö hade i tisdags kväll bjudit in ett tiotal medlemmar som fick veta mer om hur en ny form av uppvärmning fungerar.

Det blev samling i gårdens verkstad där Lennart Larsson inledningsvis berättade att man tidigare hade tre oljepannor, en i varje hus, vilka var drygt 40 år gamla.
Nu har man istället placerat en gemensam panncentral där det en gång i tiden varit en vattenreservoar.
Från panncentralen har man sedan grävt ner kulvertrör på cirka 180 meter till de tre husen, en nybyggd huvudbyggnad och två flyglar.

Knappt ett år, eller från trettonhelgen har man nu varit igång med det nya värmesystemet.
- Havre skall enligt utsago vara bäst, men vi provar lite olika, och just nu eldar vi med en blandning av havre och vete och det fungerar utmärkt, berättar Lennart Larsson.
Cirka 100 kilo per dygn går det åt när det är cirka 5-10 grader kallt och för det får man både värme och varmvatten i alla tre fastigheterna, till en kostnad på omkring 20-25 kronor per hus.
- Skulle vi sälja spannmålen kanske vi får runt 70 öre och kan man använda det till uppvärmning i stället är det utan tvekan en av de billigaste formerna, säger Lennart Larsson.

Den totala investeringen handlar om cirka 100 000 kronor för 1,5 år sedan. I det priset ingår en ny panna, en rostfri/syrafast skorsten och en värmeväxlare i varje hus. Sedan tillkommer montering av el och rör. Planer finns också på att dra ytterligare ett antal meter kulvert till gårdens verkstad för att även där kunna nyttja den här formen av värme.

Skulle de bli så kallt vid något tillfälle att inte pannan hänger med, då kan man även köra sina värmeväxlare på enbart el, vilka håller värmen i husen, samt förser fastigheterna med varmvatten.
Nästa projekt i sammanhanget är att göra i ordning ett förråd i direkt anslutning till panncentralen där man kan ha spannmålen för att sedan på ett enkelt sätt med automatik fylla på och aska ur den nya pannan.
- Som läget är just nu måste vi fylla på för hand en eller ett par gånger om dagen. Dessutom måste vi aska ur panna en eller två gånger per dygn, berättar Björn Larsson när de visar anläggningen för de intresserade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om