Helhetstänkande komplement till skolmedicin
Det finns redan nu en modell för att integrera komplementärmedicin på vårdcentraler.
- I studien koncentrerade vi oss på två sjukdomsområden, rygg- och nackbesvär och mag- tarmproblem, säger han.
- Vi valde komplementära metoder som har utvärderas tidigare och finns dokumenterade inom forskningen.
Patienterna valdes ut slumpvis, några fick en traditionell behandlig av läkare och den andra gruppen fick även ett program med utvalda alternativa behandlingsmetoder. De metoder som användes var klassisk svensk massage, manuellterapi, det vill säga metoder som naprapati och kiropraktik, akupunktur, shiatsu, en Japansk massage där man trycker och stretchar i stället för att knåda. Den sista behandlingsmetoden var Qi gong, en kinesisk form av yoga där man kombinerar fysiska och mentala övningar för att påverka kroppen.
- Allt var individuellt anpassat för varje patient och alla behandlingar kunde se olika ut, säger Tobias Sundberg.
Hur patienterna svarade på de olika behandlingsformerna håller just nu på att utvärderas, men Tobias upplevde att försöket mottogs positivt av både patienter och medicinsk personal.
- Många tycker att det är bra med ökad valfrihet. Men det finns förstås fortfarande de som är skeptiska, säger han.
Själv har Tobias arbetat med idrottsmedicin, bland annat i Schweiz, där han tyckte att det fanns mycket större förståelse och ett större intresse för att föra in alternativmedicinen i sjukvården.
- Därför ville jag göra ett försök med att göra samma sak i Sverige, säger han.
Ann Lilja håller i kursen alternativ medicin, som är en kurs man kan välja att läsa på omvårdnadsprogrammet i Västervik. Hon tycker det är viktigt att de som arbetar inom vården har kunskap om vad alternativmedicin innebär.
- Det jag tycker vi kan lära oss av alternativmedicinen är att se på varje patient som en helhet. Allt hänger ihop och påverkar varandra. Det egna ansvaret är också viktigt och att få vara delaktig i sin behandling, säger hon.
- Redan på 1600-talet började vi en separation av kropp och själ och nu försöker vi få ihop den igen.
Det hon tänker på är att när läkekonsten utvecklades var kyrkans krav att man skulle "lämna själen därhän".
- Nu har alternativmedicinen fått ett uppsving i samband med att vi drabbas av allt fler livsstilssjukdomar som inte sjukvården har resurser att hantera, säger Ann Lilja.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!