Giftiga gaser och osläckbara bränder är risken

Litiumjonbatterier blir allt vanligare och finns i allt från små uppladdningsbara elektroniska prylar till batterier i elbilar. Det här har inneburit nya utmaningar för räddningstjänsten, eftersom dessa batteribränder är väldigt svårsläckta.

Peter Helge på räddningstjänsten i Västervik berättar hur man bör hantera bränder där ett så kallat litiumjonbatteri börjat brinna.

Peter Helge på räddningstjänsten i Västervik berättar hur man bör hantera bränder där ett så kallat litiumjonbatteri börjat brinna.

Foto: Kristina Westring

Västervik2023-01-09 06:00

– Man kan inte släcka de här bränderna med vanliga släckare och även i små batterier kan det bli kraftiga bränder.

Det säger Peter Helge vid räddningstjänsten i Västervik.

– När det inbyggda skyddet löser ut kan det också pysa ut rök och den här röken är mycket giftig, säger han.

Börjar det sedan brinna bildas mer giftig rök.

– De här bränderna har också ofta ett väldigt hastigt förlopp. Ofta hinner man knappt reagera förrän det har börjat brinna. Det bästa då är att ta sig ut därifrån och larma.

Även släckta bränder i litiumjonbatterier kan flamma upp igen och börja brinna, långt efter den ursprungliga branden.

Helges råd är att ha koll på hur och när man laddar sina batterier och hur man skull göra för att få ut det man laddar om det skulle börja brinna.

– Att ladda en elcykel i ett trapphus är till exempel inte lämpligt, skulle den börja brinna har man blockerat utrymningsvägen.

undefined
Det är bra att tänka efter hur och var man laddar sin elcykel, med tanke på risken för brand eftersom elcyklar oftast drivs av litiumjonbatterier.

Elbilsbränder har också visat sig bli en utmaning. Börjar ett elbilsbatteri brinna kan räddningstjänsten inte släcka branden.

– Vi lägger över brandfiltar för att minimera rökutvecklingen och så gäller det att försöka skydda det som finns runtomkring. Själva branden kommer vi inte åt.

Något annat som oroar inför framtiden är att många med solpaneler också börjar lagra energin ett eget batterilager.

– Då är det viktigt att pannrummet är en egen brandcell, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!