Helgen då Edsbruk chockades
En ödesmättad helg i Edsbruk.Så beskrevs den sista helgen i januari månad 1977, för exakt 30 år sedan, när det befarade beskedet kom. Fabriken med 120 anställda skulle läggas ner.
Presskonferens. Det dröjde till långt in på lördagseftermiddagen innan de närvarande journalisterna kallades in för en information. Från Edsbruk förvaltare Torsten Malm och platschefen Holger Mattsson. Petersson & Sön representerades av Hans Th Mollat och vd Erland Rishovd.Arkivbild: HANS HJERTQVIST
Foto:
Stämningen i personalmatsalen var tryckt. Jobben skulle försvinna och hela samhället dö. Allt såg plötsligt nattsvart ut. Hoppet hade funnits trots att de norska ägarna redan under hösten 1976 förvarnat om driftsinskränkningar.
I efterhand kan man säga att det var början till slutet men verksamheten fortsatte i olika former och ägare under många år till. Med konstgjord andning och med statligt penningstöd i ryggen. Ett företag med anor från 1890-talet var dock i gungning.
Vid den här tiden var det mer än vanligt med företagsnedläggningar runt om i landet. Industriminister Nils G Åsling och arbetsmarknadsminister Per Ahlmark hade ett och annat att stå i och uppvaktningarna i Stockholm var många. "Åslingakuten" blev ett begrepp och många företag fick ekonomiskt regeringsstöd. Så även Eds Cellulosa.
Redan den ödesmättade helgen hade jordbruksminister Anders Dahlgren, han bodde ju granngårds i Östra Ed, varit på plats i Edsbruk och det skulle bli flera gånger.
Det som hände i Edsbruk blev mycket omskrivet och omtalat. Inte bara i lokalpressen. Dagens Nyheter hade flera artiklar och en specialtidning gjordes av Journalisthögskolan i Göteborg för att nämna en del.
Ägare till Eds Cellulosa då var det norska företaget M Peterson & Sön A/S som hade tagit över företaget drygt tio år tidigare. Då var det lite av en räddande ängel.
Företaget hade en egen massafabrik i Moss i Norge men deras sodahus hade havererat. Till att börja med köptes det som Edsbruk hade i lager och därefter hela företaget. En utfästelse 1966 var att norrmännen minst skulle driva Eds Cellulosa i tre år. Det gjorde man men så småningom investerades i ett eget nytt sodahus i Norge och naturligtvis var det så att Petersson & Sön A/S då inte längre var beroende av Edsbruk.
vd Erland Rishovd hänvisade dock till dåliga konjunkturer och krav på kommande investeringar med mera. En annan orsak var nog även att Petersson & Sön hade förlorat mycket pengar på misslyckade fartygsinvesteringar.
En fortsättning blev det dock i Edsbruk. De olika fackföreningarna och många andra jobbade intensivt och i juni månad tog de anställda själva över företaget genom Eds Cellulosa AB:s Intresseförening och med statligt stöd i ryggen.VT i morgon: De jobbade hela sitt liv på bruket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!