Hela Kalmar län kan bli europeisk kulturhuvudstad

Det är inte omöjligt att Kalmar län och Västervik 2014 står i centrum för det europeiska kulturlivet. Regionförbundet i Kalmar län och Kalmar kommun hoppas nu att hela länet ska utses till europeisk kulturhuvudstad 2014. Chanserna är goda, säger projektledaren Lasse Ernst.

Västervik2006-11-30 00:25
Om drygt sju år är det ännu en gång dags för en svensk stad eller region att få titeln Europeisk kulturhuvudstad - en titel som delas ut av EU:s kulturministrar och har som mål att sätta fokus på kulturen i en viss region.
Bland dem som har visat intresse att skicka in en ansökan finns Kalmar kommun och Regionförbundet, som vill att hela Kalmar län ska få titeln. Om förhoppningen blir verklighet kan Västervik om några år ingå i en av Europas viktigaste kulturregioner.
- Trots namnet kulturhuvudstad kommer vår ansökan att gälla hela länet. EU välkomnar ansökningar från större regioner och därför är detta bara en fördel för oss, säger projektledaren Lasse Ernst.

I december kommer han till Västervik för att träffa representanter från kommunen. Dialogen med länets kommuner inför 2008 då ansökan ska skickas in är viktig, säger han.
Bland diskussionsämnena finns hur just Västervik kan dra fördel av kandidaturen och hur kulturlivet i kommunen kan hjälpa till att sätta Kalmar län på den europeiska kulturkartan.
- Vi är ett bra kulturlän med flera starka varumärken. I Västervik har vi ju självklart visan, och det är något vi vill arbeta med i det här sammanhanget, säger Lasse Ernst.
Just musiken blir viktig i arbetet med ansökan. Visfestivalen i Västervik, Hultsfredsfestivalen och bluesfestivalen i Mönsterås är exempel som Lasse Ernst nämner.
Han pekar också på det litterära arvet efter Astrid Lindgren, design och konst i Glasriket, hemslöjd och ett rikt kulturarv.
- Men än vet vi inte vad ansökan ska innehålla. Och det vill vi inte heller veta. Fram tills ansökan ska skickas in i oktober 2008 vill vi ha en levande debatt om hur den ska se ut.

Men konkurrensen om utnämningen är stenhård och flera andra svenska kommuner har också visat intresse. Visby, Lund, Umeå och Göteborg finns bland de städer som sagt att de ska skicka in en ansökan. Och Lasse Ernst är beredd på en hård kamp.
- Vi ska arbeta fram ett väldigt bra koncept och kommer att strida fram till målsnöret, säger han och fortsätter:
- Och vi kommer inte att sitta med armarna i kors och vänta på beslutet som kommer i april 2010. I stället arbetar vi vidare med kulturfrågor under tiden och lyfter kulturens roll i länet, även om vi inte får titeln.
Tidigare kulturhuvudstäder i Europa
1985 Athen
1986 Florens
1987 Amsterdam
1988 Berlin
1989 Paris
1990 Glasgow
1991 Dublin
1992 Madrid
1993 Antwerpen
1994 Lissabon
1995 Luxemburg
1996 Köpenhamn
1997 Thessaloniki
1998 Stockholm
1999 Weimar
2000 Avignon, Bergen, Bologna, Bryssel, Kraków, Helsingfors, Prag, Reykjavík, Santiago de Compostela
2001 Porto, Rotterdam
2002 Brygge, Salamanca
2003 Graz
2004 Lille, Genua
2005 Cork
2006 Patras
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om