Havsörn och lodjur slår mot landbygdsföretagare

Johan Nordenfalk på Blekhem slår vakt om jaktturismen.

Foto: THURE WIKBERG/Scanpix Johan Nordenfalk på Blekhen slår vakt om jaktturismen, en möjlighet för landsbygdsföretagare att överleva. Han drabbas redan i dag hårt av att havsörnar tar klövvilt och änder och vill stoppa en etablering av en lodjursstam i länet.

Foto: THURE WIKBERG/Scanpix Johan Nordenfalk på Blekhen slår vakt om jaktturismen, en möjlighet för landsbygdsföretagare att överleva. Han drabbas redan i dag hårt av att havsörnar tar klövvilt och änder och vill stoppa en etablering av en lodjursstam i länet.

Foto:

Västervik2005-03-21 00:25
- Hejda utarmningen av Kalmar län, slå vakt om jaktturismen. Rädda de utrotningshotade landsbygdsföretagarna och säg nej till lodjur i länet.

Det skriver Johan Nordenfalk på Blekhem i ett yttrande till den förvaltningsplan för lodjur och stora lodjur som länsstyrelsen arbetar med.

Johan Nordenfalk ser en stor fara i att lodjur etablerar sig i länet. Ett lodjur tar ett rådjur eller mindre dovhjort i veckan.
- Människan, särskilt landsbygden folk, har satts på undantag, framhåller han.

Han beskriver i yttrandet hur stora problem en allt större stam av havsörnar förorsakar.
- Samhällets förkärlek för rovdjur har gjort att vi redan nu kämpar med problem i föryngringen av klövviltstammarna på grund av angrepp från havsörn.
- Det är vanligt att se sex till åtta havsörnar cirkla hos oss och antalet kalvar, lamm och smågrisar som de tar, för att inte tala om gäss och änder, är betydande.
- Att få gehör för skyddsjakt mot havsörn torde än så länge inte vara så lätt, även om det vore befogat. Den officiella uppskattningen av antalet havsörnar innebär med all säkerhet en grov underskattning.

- Skall vi nu också behöva få in lodjur blir situationen ohållbar.
Johan Nordenfalk befarar att viltstammarna skulle bli helt förödda.
- Därmed försvinner möjligheten att utveckla en turism baserad på jakt. Plus att jakten för många är en hobby som håller dem kvar i bygden. Försvinner det sista jaktbara viltet så är ytterligare en spik slagen i den tjustska landsbygdens likkista. Är det verkligen värt det, fråga han sig?

- Ska lodjuren vara någonstans, så bör de få fristäder i storstadsregionerna där det finns en rad blomstrande näringsverksamheter som kan kompensera för det hot mot landsbygdsföretagens överlevnad som lodjuren utgör. Och då kommer rovdjuren också närmare dem som så varmt förespråkar att vi ska ha dem här i landet.
Nordenfalk drar en jämförelse med landsbygdsföretagare i Tjust och samerna.
- Det är ingen orimlighet att kräva att vi landsbygdsföretagare i fråga om rovdjuren närmast måste betraktas som samerna, de är en minoritet som man är beredd att ta hänsyn till och befria från rovdjuren för att de ska kunna bedriva någon lokal näringsverksamhet och överleva. Detta bör gälla oss också.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om