Håvmästaren som ogärna lämnar Grindö
Varje sommar i 53 år har Jan Hartman tillbringat i Loftahammars socken. Det har gjort honom rotad och tidigt började en plan att gro i honom. Han ville kunna bo i Loftahammar en stor del av året. Målmedvetet har han steg för steg tagit sig dit. Nu är han där och med oförtröttelig entusiasm och energi välkomnar han gäster till restaurangen och rökeriet på Grindö där orden färskt, närproducerat och omsorg om detaljer är grundläggande för verksamheten.
Genuina båtar. En av Jan Hartmans passioner är gamla fina träbåtar, han hinner vårda dem men inte alltid segla med dem. Men visst hör de hemma i ett gammalt båtse?
Foto:
- Häromdagen hittade jag några skisser från 1983 och redan då fanns restaurangen inritad, så jag har väl haft det här i tankarna längre än jag trott själv, säger Jan Hartman.
- Min vision har varit att kunna lämna livet i Stockholm, men då krävdes en försörjning. Fiske hade varit naturligt på ett fiskehemman som Stora Grindö. Men för att försörja sig krävs stora investeringar i redskap och stort kunnande. Nu blev det fisk i alla fall, men på ett annat sätt och i kombination med restaurang, något som tangerar mitt andra yrkesliv.
Redan som liten pojke kom Jan Hartman med föräldrarna som sommargäst till Loftahammar. I början hyrde familjen hus av Tage Stenhammar i Aleglo.
- Det var härliga somrar där jag fick vara "dräng" åt Tage och delta i alla spännande sysslor på en gård. På Aleglo fanns också estniska flyktingar och de var ena hejare på att röka fisk. Jag studerade noga hur de gjorde och lärde mig många knep.
Efter några år byggde Jan Hartman sin egen rök och fortsatte att utveckla konsten.
- Röka fisk, börjar jag kunna, säger Jan Hartman, ödmjukt. Det riktigt känns att han har en trygg grund att stå på.
När Jan-Olof Björkén i Stora Grundemar som pionjär började odla lax så fanns Jan Hartman där och "pryade". När han köpte sin del av Stora Grindö så fick han låna utrustning av Björkén och prova själv.
- Jag odlade lax som jag sålde till industrin, men när priserna dök så tvingades jag tänka om. Jag bestämde mig för att odla mindre och istället förädla och skapa mervärden.
Den rökta laxen serverar Jan Hartman numera numera i Laxboa, en restaurang mitt i fiskeläget. Att äta där ska innebära mer än att bli mätt.
- Det ska vara en upplevelse, för våra gäster. Besökaren ska ha ett riktigt minne med sig att suga på under långa vinterkvällar. Alla sinnen ska få sitt. Därför är miljön viktig.
Här finns genuina båtar i båthusen, vettar hänger på väggen, näten ligger framme och det doftar tjära och linolja. Han man tur så står grannen, fiskaren Tore Martinsson och donar med sina ålhommor eller drar en vals på dragspelet.
Förbeställda måltider avnjuts i restaurangen, där döttrarna och Linnéa Andersson från en Kårö också arbetar.
Från april till oktober finns Jan Hartman på Stora Grindö. En långsiktig planering har gått i lås.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!