Med EU-direktiv som syftar till att öka mängden material som lämnas till återvinning, måste fler ges möjlighet att sortera sina förpackningar direkt vid sin bostad. Fram till nu har det varit frivilligt, men de som valt att inte sortera har fått en tilläggsavgift på renhållningsfakturan.
Nu är det inte längre ett alternativ att avstå. Alla invånare ges möjlighet till hushållsnära sortering med fyra kärl för glas, plast, metall, kartong, tidningar, matavfall och övrigt restavfall.
För de flesta innebär detta inte någon större förändring.
– 75 procent av kommunens invånare sorterar redan sitt avfall vid hemmet, berättar Petter Gustafsson, verksamhetschef för avfallshämtningen på Västervik Miljö och Energi AB.
Han berättar att många kommer att kunna behålla sina befintliga kärl. De som är trasiga, av äldre modell eller har fel storlek, kommer däremot att bytas ut. Alla kommer också att få nya tunnor för kartongförpackningar och tidningar.
– Vi har bytt plats på vilken sida man lägger vad i. Och gjort tidningsfacket mindre men med mer plats för kartong, säger Benny Edvardsson, avfallshandläggare.
Totalt kommer bytet för samtliga 10 400 hushåll i kommunen att ta tre månader, med start nästa vecka. Då kommer de kunder som fått besked om att det är deras tur, att behöva ställa fram samtliga befintliga kärl.
För de personer som tidigare inte sorterat matavfall kommer ett startkit att följa med den nya tunnan.
– Där finns hållare, påsar, slaskuppptagare och en guide till hur man sorterar matavfall, säger Benny Edvardsson.
En mer synlig förändring blir symbolerna på de fyra tunnorna.
– Tidigare har det varit upp till varje kommun att bestämma vilka symboler man velat ha men nu ska de se likadana ut i hela Sverige, berättar Petter Gustafsson.
Totalt ska 30 000 nya kärl köras ut och man räknar med att få tillbaka 16 000.
– De som är fräscha kommer att återanvändas, andra malas ner och materialet användas till att tillverka nya kärl. Redan i dag är tunnorna till största delen gjorda av återvunnen plast, berättar Petter Gustafsson som också uppmanar kommuninvånarna att ta det lite lugnt på gasen när de passerar en blinkande sopbil i på gatan – allt för att undvika olyckor.