Hata ändrades till älska och blev en medial fullträff

Utställningen om el- och telehaveri i orkanens fotspår av riksintresse.

Mats Helge, Smålandsstenar som startat ett uppror mot Sydkraft blev så upprörd att tårarna rann när han talade med pressen under fredagen i Virserums konsthall.

Mats Helge, Smålandsstenar som startat ett uppror mot Sydkraft blev så upprörd att tårarna rann när han talade med pressen under fredagen i Virserums konsthall.

Foto:

Västervik2005-03-19 00:25
Redan på planeringsstadiet blev utställningen i Virserums konsthall, som då hette, "Hata Telia och Sydkraft" riksbekant. Ett mer laddat namn får man leta länge efter. Det blev ett ramaskri, inte bara lokalt utan över hela landet. Kultur- och ledarsidor krävde att utställningen skulle byta namn.
Då byttes namnet fogligt, till: "Älska Telia och Sydkraft"!
Virserums konsthall fick skrattarna på sin sida och mediafolk snarare älskar än hatar händelser av det här slaget. Därför var Virserum invaderat av riks- regional- och lokalpress samt radio och teve igår inför utställningens öppnande på söndag.
En synbart nöjd chef för konsthallen, Henrik Teleman, inledde med ett litet anförande om vad som är konst och vad som är konstens uppgift. Det var inte utan att det drog en fläkt från sent 60-tal genom rummet.
- Jag anser att konst handlar om livet och att konsten ska ta ställning, sade Henrik Teleman. Vi förstår att det kan bli avbrott i el- och teleförbindelser, men vi förstår inte att man inte investerat mer för att skydda från skador av den här arten.
Lantbrukaren Mats Helge, Smålandsstenar fanns också på plats. Han blev riksbekant genom att i teve öppet gråta över strömlösheten och Sydkrafts agerande och bilda en proteströrelse. Också i Virserum kom tårarna när talade:
- Om avbrott på el- och teleförbindelser hade inträffat lika ofta och under lika lång tid i storstadsregionerna så hade problemet varit avklarat på nolltid. Då hade det funnits pengar att investera i säkrare nät. Men det är skillnad på stad och landsbygd.
Själva utställningen då?
Det är en sammanställning av ett 40-tal bidrag från privatpersoner. Alla möjliga slags bidrag med anknytning till orkanen och dess följder. Föremålen finns i ett "vardagsrum" med en soffgrupp där besökaren kan sitta ner och se på en broderad bonad, bilder, teckningar, arga brev, ett stormkök och mycket annat.
Med jämna mellanrum bryts ljuset och enda ljuskällan är några brev upplysta bakifrån av ett svagt ljussken. Det är en plötslig och handgriplig demonstration av vad strömlöshet innebär. Utställningslokalen är mörklagd i tre och en halv minut, det känns betydligt längre. Så man förstår att de som var varit utan ström och telefon i en månad eller mer gärna har bidragit till utställningen som pågår till mitten av maj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om