Hästpass snart obligatoriskt
Efter årsskiftet kräver Jordbruksverket att alla hästar i Sverige innehar ett hästpass. Passen ska både göra det lättare att identifiera enskilda djur och möjliggöra att antalet hästar kan räknas. Men enligt Nina Bergholtz, hästägare och id-kontrollant utanför Gamleby, är det fortfarande många som inte känner till de nya reglerna.
Scanner. Med en scanner går det snabbt att läsa av chipet, där hästen id-nummer finns lagrat.
Foto:
I passet ska det bland annat gå att utläsa hästens ägare, dess ras, vilka vaccinationer hästen har fått och eventuella behandlingar. Samtidigt gör utfärdandet av passen att antalet hästar i Sverige lättare kan räknas.
- Intresset för hästar har alltid varit lågt hos politiker. Några hästbidrag för gårdar finns inte och politikerna har inte haft en aning om hur många djur det finns i Sverige, men kanske kan det bli en ändring på det nu, säger hästägaren Nina Bergholtz.
Hon är själv utbildad kontrollant och en av dem som utfärdar passen. Hästar har hon varit intresserad av sedan barnsben, och de 15 senaste åren har hon jobbat heltid med djuren. På gården i Himmelsrum utanför Gamleby finns ett sextiotal islandshästar som används både i ridskolan och på de hästturer gården ordnar.
- Du måste ha en stor hästkännedom för att bli kontrollant. Jag har jobbat som kontrollant i fem år och var bland de första i Sverige, säger hon och fortsätter:
- Särskilt islandshästar kan variera mycket i färgnyanser och det är så klart en fördel om du då har jobbat med hästar en längre tid och kan känna igen utmärkande tecken.
Arbetet med att kontrollera hästar och utfärda pass går bland annat ut på att beskriva hästens färg, vilka tecken den har och om det finns några virvlar på hästen. De här uppgifterna ritas sedan in i ett så kallat konturdiagram.
- Uppgifterna vi samlar in är sådant som är viktigt att veta om hästen blir sjuk, om den ska tävla eller vid betäckning, förklarar Nina Bergholtz.
Förutom hästpass kan Nina Bergholtz också genomföra märkning med chip. Chipet, litet som ett riskorn, förs då in i överdelen av hästens hals. Med hjälp av en scanner kan sedan tulltjänstemän och andra som snabbt behöver informationen komma åt den.
Än återstår det drygt ett halvår innan hästpasset blir helt obligatoriskt. Nina Bergholtz tror att många hästägare fortfarande inte känner till de nya reglerna.
- Efter 31 december går det inte att komma till ett djursjukhus utan hästpass. Då måste sjukhuset tvångsutskriva ett och det blir mycket dyrare än om man själv kontaktar en kontrollant.
Det är de olika avelsföreningarna som har hand om utfärdandet av passen. Är hästägaren osäker på ras går det att vända sig till Svenska Hästavelsföreningen, som dessutom har en lista på godkända kontrollanter.
- Men det är viktigt att kontrollanten har rätt att utfärda bevis för just den rasen ägaren har. Vissa kontrollanter får utfärda pass till alla raser medan andra är specialiserade på några stycken, säger Nina Bergholtz.
Priset för ett hästpass varierar beroende på ras, men någonstans mellan 200 och 1 500 kronor kostar det. Då är passet giltigt så länge hästen lever.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!