Hästkörning i Almvik

Det gäller ha ekipaget under kontroll, välja rätt spår i skogen och ha en häst som lyder samt ha is i magen. Det var något som många fick kunskap om under helgens "träningsläger" i Almvik. Då Tjust Körsällskap och Nordsvenska hästen i Kalmar län, hade just "träningsläger" inför det stundande DM:et nästa helg. Det var främst två moment man skulle öva på under dagen, skogskörningen och brukskörningen.

Skogskörning. Roy Johansson och nordsvenska hästen Mysan, de två har stannat till en stund under skogskörningen för att se över banan. Vid helgens "träningläger" i Almvik inför det stundande DM:et.

Skogskörning. Roy Johansson och nordsvenska hästen Mysan, de två har stannat till en stund under skogskörningen för att se över banan. Vid helgens "träningläger" i Almvik inför det stundande DM:et.

Foto:

Västervik2005-10-24 00:25
Skogskörningen är precis vad det låter som, du spänner för hästen en vagn eller åtta-hjuling som det heter på fackspråket. Eller en sån kälke, lastar på timmerstockar och dra stocken till en bestämd plats. Fast så enkelt är det inte, det gäller som sagt ha kontroll över sitt ekipage, undvika få straffpoängen under tävlingen. Du skall förutom från att ha lastat rätt, även kunna stanna i "nerföran" eller "uppföran", som sagt kontroll och samspel är a och o. Brukskörningen är precis vad det låter. Du som kusk ska kunna backa ditt ekipage in i en trång port, vända i trånga utrymmen, lasta på mjölktunnor och andra trixiga moment.

Mestadels används Ardennerhästar och Nordsvensk häst i momentet skogskörning, i brukskörningen är den Nordsvenska hästen med lämpad. Fast du kan även tävla med Shetlansponny om du så vill i brukskörningen. Att det är en skillnad mellan ardenner och nordsvensk häst i momentet skogskörning, förklarar de invigda såhär.
Ardennerhästen är tyngre i skogen, drar tyngre lass och kan om den vill "gå rakt fram" ta genvägen. Medan den nordsvenska hästen är smidigare, mindre i storlek och drar givetvis mindre.
Nu i kommande helg är det DM i skogskörning och i brukskörning i Almvik, hos Mårtenssons. Då ska de bästa skogs och bruksekipagen utses, det kommer även att serveras tilltugg och vara allmänt festligt.
Varför sysslar man med detta då, bruks och skogskörning?
- För att bevara traditionen med hästen i skogsbruket och vardagen, samt lära nya kuska att hantera bland annat timmerkörning i skogen. Säg att en modern skogsskördare tar tio meter åt båda sidorna, vem tar då den elfte metern? Jo, det gör vi med hästen och kunskap, säger Bengt Mårtensson till VT.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om