Det handlar om det sista steget i arbetet med att sänka bashastigheten i kommunens tätbebyggda områden från 50 till 40 kilometer i timmen. Ett arbete som initierades redan för sju-åtta år sedan, i syfte att försöka uppfylla nollvisionen i trafiken.
– Forskningen visar ju tydligt att det är mindre risk att skadas allvarligt eller dö vid lägre hastigheter, förklarar Christer Ramström, planerare på kommunens samhällsbyggnadsenhet.
Västervik är största tätort i kommunen och sist ut. På övriga orter har hastighetssänkningen redan slagit igenom. Först ut var Gunnebo och Verkebäck och senaste sänkningen gjordes i Gamleby så sent som den 15 januari i år.
För Västerviks del innebär de nya föreskrifterna att maxhastigheterna både höjs och sänks på sina ställen. Grundregeln är att bashastigheten i hela Västerviks tätort är maximalt 40 kilometer i timmen i stället för de 50 som gäller i dag. Men det finns några undantag. Christer Ramström förklarar:
– Utanför skolor kommer hastigheten att begränsas till 30 kilometer i timmen, och även i centrum. På Folkparksvägen kommer hastigheten att sänkas till 40 kilometer i timmen från Stora Infartsvägen och fram till efter Jurabackens förskola, där den höjs till 60 fram till strax före förskolan Tallen där det åter blir 40 fram till "Sliprondellen".
Ett annat undantag gäller Allén där hastigheten höjs till 60 från Stora Infartsvägen till korsningen med Perugatan. Därefter blir det 40 fram till Rosavilla där centrumhastigheten 30 kilometer i timmen tar sin början.
Det tredje undantaget gäller Norra vägen från korsningen med Breviksvägen, mitt emot polishuset, till ungefär 100 meter före korsningen med S:ta Gertruds väg.
– Där finns vägtunnlar och inga övergångsställen så därför höjs hastighetsbegränsningen till 60 kilometer i timmen på den sträckan, berättar Christer Ramström.
Trots att det på sina håll kanske kan verka förvirrande för bilisterna, med flera ändringar av maxhastighet på en kortare sträcka, hoppas och tror Christer Ramström att satsningen ska ge resultat.
– Förhoppningsvis leder det till att vi får ner medelhastigheten på sträckorna åtminstone. Och sen hoppas vi att polisen vill synas lite extra så att folk förstår och respekterar de nya hastighetsgränserna, säger han.
Han menar att en hastighetssänkning har en psykologisk effekt, och att det inte alltid är meningsfullt att exempelvis sänka hastigheten till 30 på en villagata, som en del privatpersoner efterfrågar, utan i stället se till att skyltarna verkligen syns och respekteras på andra platser, som utanför skolor.
– Risken är att man blir avtrubbad om man ser för många 30-skyltar och då inte uppmärksammar dem på ställen där det verkligen är viktigt. Sen är det ju faktiskt så att man på en villagata inte får köra fortare än vad förhållandena medger, oavsett hastighetsbegränsning. Man ska alltid vara beredd på att kunna stanna snabbt och medveten om att det kan komma fram ett barn eller rulla ut en boll med kort varsel.
Totalt har cirka 200 nya hastighetsskyltar beställts. Det tänkta datumet för ändringarna är den 5 maj, men förändringen kan träda i kraft redan i mitten eller slutet av april, beroende när skyltarna anländer och hur snabbt arbetet med att få dem på plats tar.