Häst dog i "kvarka" - två stall isolerade

Normalt som en harmlös "förkylning".

Distriktsveterinär Nils Carlsson och ridskolechefen Robert Fritz villavdramatisera utbrottet av “kvarka” och jämför smittan med en förkylning hosen människa. Foto: HANS BRANDIN

Distriktsveterinär Nils Carlsson och ridskolechefen Robert Fritz villavdramatisera utbrottet av “kvarka” och jämför smittan med en förkylning hosen människa. Foto: HANS BRANDIN

Foto:

Västervik2004-02-26 01:00
En häst har avlidit i "kvarka" i ett privatstall i Västerviks kommun. Det stallet är isolerat liksom Gamleby ridklubbs stall där flera smittade hästar finns.

- "Kvarka" är en luftvägsinfektion som orsakas av en streptokock, säger distriktsveterinär Nils Carlsson. Sjukdomen är allmänt spridd i landet och tre fjärdedelar av alla hästar är immuna mot den. Den häst som smittas och frisknar till får ett livslångt skydd emot "kvarka". Därför sätter vi endast in medicin på hästar som är riktigt dåliga.
En i övrigt frisk häst klarar normalt smittan utan komplikationer.
En häst som insjuknat får vila tills smittan klingat av. Den yttrar sig som en förkylning hos en människa. Hosta, febertopp och snuva.
Inkubationstiden (tiden mellan smittillfället och insjuknandet) är upp till tre veckor. Smittan överförs genom kontakt mellan hästarna.
- Vi vet inte om människor kan föra med sig smittan, säger ridskolechefen Robert Fritz. Men för att vara på den säkra sidan och undvika blotta misstanken så har vi infört regler om förhöjd hygien och klädbyten i stallet. Vi har heller inte emot hästar utifrån.
- För övrigt pågår verksamheten som vanligt. Har vi tur kan det här vara över om en månad. Eftersom inkubationstiden är så lång, måste vi vänta minst tre veckor efter att en häst insjuknat innan vi kan säga att faran är över. Sedan ska vi tvätta stallet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om