"Det var så himla trevligt. Det här borde vi göra till en tradition på Västkusten också", tyckte göteborgaren Peter Sundman efter sitt deltagande i Hasselörodden förra året.
Så blir det.
Efter positivt gensvar från 26 myndigheter och organisationer arrangeras Göteborgsrodden lördagen den 31 augusti.
På förmiddagen går starten vid Klippans ångbåtsbrygga. Snett över Göta älv till Ostindiefararen där två livbåtar slår följe in i Rosenlundskanalen förbi "Feskekörka", under broarna i vallgraven till målet vid Pedagogen.
En rodd på 5,7 distansminuter (drygt en mil).
– Vi ska visa att det går att ro på Västkusten också, trots att det kan vara blåsigt här, säger Sundman som presenterade nyheten på Båtmässan i Göteborg i februari.
Han har delat ut 600 broschyrer och fått ett 40-tal napp från intresserade som vill vara med. En flytande sjumannaorkester kommer att vara med på vägen och det uppmuntras att komma i tidstypisk klädsel från 1900-talets början och gärna med dragspel.
Peter Sundman (brinnande entusiast i Västkustens Träbåtsförening) kommer själv att ro sin "Doris" som han byggt efter en amerikansk ritning.
– En flatbottnad och lättrodd båt för två man med dubbla åror. Typen heter egentligen Dory och användes vid fiske ute på bankarna utanför amerikanska kusten, berättar Peter Sundman, som kommer tillbaka till Hasselörodden i sommar.
Roddarfesten i Västervik är en hyllning till skärgårdsborna som förr tog sig till fastlandet för att sälja sina varor.
I sommar skapas en Västkustvariant och man hoppas flera Västerviksroddare kommer dit.
– Trevligt att fler tar efter. Han (Sundman) blev tydligen inspirerad när han var här. Det är ingen konkurrent för oss. Tyvärr har jag förhinder då och kan inte vara med där, säger Hasselöroddens Bosse Bengtsson.
Som vanligt blir det start vid Hasselö by på onsdagsmorgonen, vecka 29 (17 juli).
Sedan 1979 är tredje onsdagen i juli helig för Hasselöroddarna.
– Trots att det blev inställt ett år är sviten obruten. Två visste inte om det och rodde ändå. Det var min bror och min far, berättar Bosse Bengtsson med ett skratt.
Förra året var deltagandet rekordstort, 52 båtar.
– Vi gör som vanligt. Vi förbereder ingenting. Alla vet var vi startar och vid vilken tid, säger Bosse Bengtsson.
Fotnot: Göteborgs Kulturkalas, 29 augusti till 1 september, är en gratis stadsfestival som funnits sedan 1991.