Hasse och hans bin bidrar till konstdokumentär

I fjol blev Hasse Moreau ombedd att visa upp sin biodling. Idag är han med i en dokumentärfilm som visas under en festival i Storbritannien. Hur gick det till?

Hasse Moreau fick en oväntad biroll i James McLeans kortdokumentär.

Hasse Moreau fick en oväntad biroll i James McLeans kortdokumentär.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2020-07-02 07:50

Det var i samband med street art-festivalen Bank förra året som Hans "Hasse" Moreau fick förfrågan att visa upp sin biodling för en konstnär. Det var nämligen så att en av festivalens deltagare, australienske spraykonstnären Jerome Davenport, följdes av ett inspelningsteam som filmade en dokumentär om honom. Något som Jerome fastnat för att avbilda var bin. Och bin, det har Hasse många av.

Ute i Gertrudsvik har han sin biodling där han i ett tjugotal kupor har runt en miljon bin. En gång i veckan ser han till bina, som ger honom honung som han sedan säljer. Men för Hasse är det viktigaste med hans intresse det inre lugn det ger att hantera dem:

– Det här är ju något för själen, säger Hasse.

Hasse fascineras av insekterna, och kuporna där de huserar har han byggt själv. I elva år har han haft sina bin och varit runt dem regelbundet. Jerome Davenport däremot hade begränsad erfarenhet av de flitiga flygarna:

– Han hade aldrig fått läge att träffa bin, berättar Hasse, och beskriver Jeromes första möte med bina:

– Han var som en grabb i en godisaffär, helt lyrisk.

Hasses son fick agera tolk och även fotograf under träffen. Senare sammanstrålade Jerome och Hasse med familj för att äta middag tillsammans. Idag följer de varandra på Instagram.

I kortfilmen "Spray", som producerades och regisserades av James McLean, får man ta del av Jeromes skapande. Hans verk är inspirerade av natur och miljö, och dokumentären skildrar hur Jerome målar av den engelske zoologen och programledaren David Attenborough samt svenska aktivisten Greta Thunberg. Han pratar om hur han vill få folk att stanna upp och tänka efter. 

I filmens sista del ser man hur Jerome och Hasse hanterar bin ute i Gertrudsvik. Hasse menar att det var något alldeles speciellt att se sitt eget namn i filmens eftertexter, bland storheter som Attenborough och Thunberg.

– Jag ryser nu bara jag tänker på det, säger han.

Idag är filmen utvald att visas under British Documentary Film Festival, som sedan sex år tillbaka hålls i London. På grund av covid-19 blir det dock ingen fysisk festival i år, utan filmerna kommer att visas online. Hasse är glad att han fick träffa Jerome.

– Jag är stolt över honom, jag har förstått vilken fantastisk målare han är. Att man fick lära känna honom.

British Documentary Film Festival visar utvalda filmer på sin hemsida mellan den 10–13 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!