Hasse och Elisabeth älskar att åka moppe

Det kan hända att de åker moppe från Hjorted ända till Gamleby. Men oftast blir det kortare mopedturer på småvägar.

Hasse Åkesson och Elisabeth Reidefors tycker att det bästa med mopeden är att den är perfekt på sommaren (särskilt om man är lite lat). Och så drar den lite bränsle. 
- På moppen ser man mer och man känner hur det luktar. Det är som att åka motorcykel. Fast det går långsammare, säger Hasse.

Hasse Åkesson och Elisabeth Reidefors tycker att det bästa med mopeden är att den är perfekt på sommaren (särskilt om man är lite lat). Och så drar den lite bränsle. - På moppen ser man mer och man känner hur det luktar. Det är som att åka motorcykel. Fast det går långsammare, säger Hasse.

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2009-04-29 18:23
Elisabeth Reidefors och Hasse Åkesson bor på Hasses gamla föräldragård i Strömsnäs i Hjortedstrakten. Elisabeth och katterna är de enda som syns till på gårdsplanen. Men plötsligt hörs motorljud och Hasse kommer åkande på sin Zündapp KS50 supersport från 1975. - Det känns som om jag är 16 igen när jag kör den här, säger Hasse som har hunnit bli 49. Hasse gick och tittade på den röda Zündappen i ett år innan mopedägaren, en klasskompis till Hasse, bestämde sig för att byta upp sig och säja sin Zündapp. - Jag minns att min klasskompis kunde kicka i gång Zündappen på en gång. Min moppe var jag tvungen att kämpa med och det var inte alls säkert att den gick i gång. Jag var lite trött på min gamla moped, säger han och berättar att den nya moppen gjorde att han kunde ta sig till grannbyn. På den tiden var det många äldre som åkte moppe - både kvinnor och män. Zündappen var undanställd i många år, men Hasse gjorde sig inte av med den. En dag började han fundera på om den fungerade fortfarande. Han testade. Och började använda Zündappen igen. Elisabeth började åka moppe 1996 eller 1997. Hon behövde ett färdmedel för att kunna ta sig till Solstadström. Hasses jobbarkompis hade en gammal tvåväxlad Monark Monarped från 1956 stående i förrådet och den gjorde Hasse i ordning. - Första gången jag körde tyckte jag att det gick för fort och det var lite svårt att växla, säger Elisabeth, numera van mopedist. - Mopeden är ett bra transportmedel, man hinner se så mycket. När jag var 15 var jag inte intresserad men nu tycker jag att det är kul. Ibland tar jag en tur på vintern, men det är lite läskigt när det är halt. Hasses andra fungerande moped är en blå Husqvarna Novolette som han köpt ganska nyligen. - Min pappa hade en exakt likadan när jag var liten. Någon gång på 70-talet slängde pappa mopedramen på en soptipp i skogen och när jag hade köpt det här exemplaret så upptäckte jag att drevet inte fungerade. Och då kom jag att tänka på den nedgrävda ramen. Jag tog en spade och en grep och gick i väg till soptippen. Det hade börjat växa rötter runt ramen, men dreven var perfekta, och tändstiften också. Hasse har alltid gillat gamla prylar och det gör Elisabeth också. - Moderna prylar är fulla med elektronik och skulle ha slutat fungera direkt. Äldre grejer har bättre kvalitet. De är både fina att titta på och funktionella.
Mopeder
Mopeden började säljas 1952. 1961 fick mopeden kickstart och fotstöd. Fotstöden ersatte tramporna. Ordet moped kommer från tyskan och är en sammanslagning av orden motor och pedal. På danska heter moped knallert. Elisabeths och Hasses mopeder drar cirka 1,5 deciliter bensin per mil. Husqvarna Novolette: Är mer som en cykel med hjälpmotor. Har en växel. Väger 38 kilo. 0,8 hästkrafter, 25-30 km per timme. Ansågs vara lite gubbig. På den tiden ville alla köra en Silverpil (en motorcykel) och ungdomarna valde en sportigare modell Novoletten. Den modellen kallades Blöjpilen i folkmun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om