Härlig föreläsning om traditionell kvalitetsmat
I går kom en rikskändis inom gastronomiska kretsar till Gamleby och höll en föreläsning om sällskapet "Slow food", hur det bildades och vilka principer som det står för. Den fantastiska föredragshållaren, regissören Carlo Barsotti var, liksom dramatikern Dario Fo, en av de tolv grundarna i sällskapet som vuxit till en internationell rörelse med 142 000 medlemmar. Carlo Barsotti talade i anslutning till årsmötet för Tjustbygdens skafferi på Valstadskolan i Gamleby.
Matens ädle beskyddare. Regissören Carlo Barsotti förde "Slow-food"-rörelsen till Sverige. Han var en av tolv grundare. Nu finns "Slow-food" i 72 länder och har 142 000 medlemmar som värnar om ursprunglig mat med hög kvalitet. I går höll han en underbar föreläsning/föreställning i Gamleby. Foto: HANS BRANDIN
Foto:
- Ambitionen är att vara en motvikt till snabbmat och ska man lyckas där så måste man kunna erbjuda alternativ.
Med McDonald-statistik visade Carlo Barsotti att Italien lyckats bjuda på alternativ i en högre grad än Sverige.
- Här finns så mycket fin mat som svenskar borde vara stolta över och lyfta fram och framför allt bevara, sade Carlo Barsotti. Här har ni som småskaliga producenter ett stort ansvar och jag ser väldigt optimistiskt på er framtid. Kvalitet är bestående.
Carlo Barsotti har tagit "Slow-food" till Sverige (han bor här sedan 70-talet och är gift med en småländska) och från Italien har rörelsen spridit sig till 72 länder med sammanlagt 142 000 medlemmar.
Genom utbildning och påtryckning värnar rörelsen om ursprungliga maträtter och råvaror. Exempelvis finns ett speciellt ollonsvin i Italien som var utrotningshotat på grund av konkurrens från livsmedelsindustrin. När "Slow-food" började agera fanns bara 800 ollonsvin kvar, i dag finns 12 000. Det är bara ett exempel ur listan på "hotad" mat som omfattar 147 rätter och råvaror.
- Upplysning, utbildning, samarbete med restauranger och konsumenter och rätt pris är nyckeln till "Slow-foods" framgång, sade Carlo Barsotti, som bjöd på en föreläsning som var lika mycket underhållande föreställning. Han talade oavbrutet och otvunget i en och en halv timma utan att bli det minsta tröttsam. En härlig upplevelse.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!