Brandmästare Willy Wernersson visar oss runt i räddningstjänstens lokaler tillsammans med Civilförsvarsförbundets lokale ordförande Conny Jansson.
– Vid händelse av ofred förstärks lokalerna, berättar Willy som även är aktiv inom Civilförsvarsförbundet och ansvarig för kommunens frivilliga resursgrupp.
Bland annat kan ingångarna vid behov stärkas med skyddsdörrar samtidigt som det finns ett mer avancerat ventilationssystem. Vi förs vidare in till ett kommunikationsrum med flera datorskärmar, telefoner och en kontrollpanel som leder till varningsystemet i kommunen, eller Hesa Fredrik som ljudsystemet kallas till vardags. Tanken är att delar av räddningstjänstens lokaler ska kunna ställas om till krigsberedskap på bara några timmar, om nöden kräver det.
I källaren finner vi ett rum med datorserverar och ett annat med en reservgenerator som ska kunna försörja ledningen med ström om det allmänna elnätet sviktar. Av säkerhetsskäl får vi inte fotografera i serverrummet.
– Längre tillbaka i tiden var civilförsvaret mer inblandad i ledningen av samhället vid händelse av ofred. Nu är det kommunens personal som ser till detta medan civilförsvaret ska kunna bistå de civila mer direkt, säger Conny.
Conny tror även att den pågående coronakrisen på sikt leder till att fler medborgare får upp ögonen för den civila beredskapen:
– Vi har sett att fler letar sig till civilförsvaret samtidigt som vi på Civilförsvarsförbundet har haft ett ökat intresse för våra hemberedskapskurser.