Hårdare tag mot gymnasieskolkare

Antalet skolkare på gymnasiet som blir av med sitt bidrag från CSN har tredubblats i Västervik på två år.

Västervik2006-09-09 00:25
Läsåret 2003/2004 fick fyra elever klara sig utan studiehjälpen, som bidraget från CSN heter när man går på gymnasiet. Läsåret 2005/2006 hade siffran ökat till 13 elever. Samma tendens har även flera av Kalmar läns kommuner märkt av. I Kalmar har det ökat från 28 till 42 elever och i Oskarshamn från 10 till 22. I Vimmerby och Hultsfred däremot, är antalet elever som blivit av med studiehjälpen ganska konstant.

En elev på gymnasieskolan som har mer än 20 procents ogiltig frånvaro ska anmälas till CSN och blir då förmodligen av med studiebidraget. Anledningen till att CSN drar in studiehjälpen om en elev inte är i skolan tillräckligt mycket är att kravet för att få bidraget är att man använder hela sin arbetstid till studier. Något man inte gör om man inte är på lektionerna. Men det är inte CSN, utan skolan, som bedömer vad som är ogiltig frånvaro.
Om en mentor på Västerviks gymnasium märker att någon av eleverna är borta ovanligt mycket utan giltig frånvaro får eleven först en muntlig och sedan en skriftlig varning.
- Hjälper inte det kallar vi till elevvårdskonferens där även rektor, studievägledare och eleven med föräldrar deltar för att prata om orsaken till frånvaron, säger Linda Albinsson, skolledarassistent på Västerviks gymnasium.
Om eleven ändå fortsätter att ha en hög frånvara rapporteras det till CSN, som beslutar om bidraget ska dras in eller inte.
- I de flesta fall, så blir eleven av med studiehjälpen, säger Anita Carlson på CSN.
Förut gick de nämligen bara på skolans utredning, men i dag måste CSN göra en egen, efter att skolan anmälning har kommit in.
- Men även om man har fått beslutet om indragen studiehjälp kan man överklaga. Det gör man till överklagandenämnden för studiestöd, www.oks.se, säger Anita Carlson.

Som elev kan man även bli tvungen att betala tillbaka studiemedel om det visar sig att man har skolkat för mycket. Och har familjen andra bidrag, till exempel bostadsbidrag eller flerbarnstillägg kan det påverka storleken på de bidragen.
För ett par år sedan fick Sverige gymnasieskolor kritik från CSN för att vara slöa med frånvarorapporteringen och ökningen av antalet elever som blir av med studiehjälpen kan, enligt CSN bero på att skolorna har blivit mer noggranna med att rapportera all frånvara.
Linda Albinsson på Västerviks gymnasium håller med om att det nog kan vara så.
- Jag har fått känslan av att rektorerna har dragit åt lite, så det kan nog stämma, säger hon.
Den enda andra förklaringen är att skolket i gymnasieskolorna runtom i Sverige har ökat markant de senaste åren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om