Hårdare regler för unga förare
Foto: Vägverket Inom en snar framtid kommer det finnas nya regler som ska skydda de unga i trafiken.
Foto:
? Det här är inget trafikproblem utan ett samhällsproblem. Vi talar om en årlig epidemi som vi med alla medel måste försöka stoppa, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket.
Ungdomar mellan 18 och 24 år är överrepresenterade i dödsolyckor i trafiken. Bara sju procent av körkortsinnehavarna är i den åldern, men de står ändå för sexton procent av alla dödsolyckor.
Under de senaste tio åren har mellan 67 och 100 ungdomar dött årligen i trafiken. Därmed utklassar trafiken både olyckor, självmord och alla slags sjukdomar, som den vanligaste dödsorsaken för ungdomar i åldersgruppen. Det gäller särskilt för unga män, som löper allra störst risk att dö i trafiken. De står för ungefär 85 procent av olyckorna, kvinnorna bara för 15.
? Allt för länge har det här setts som en trafikpolitisk fråga när det i själva verket är ett samhällsproblem. Att det dör i snitt 80 ungdomar om året är en stor tragedi. Vi måste agera för att ge ungdomarna ett bättre skydd, säger Claes Tingvall.
Därför har Vägverket tagit fram en rad förslag på regler som med största säkerhet kommer att vara verklighet inom en snar framtid.
Det ska bland annat bli en skärpt uppföljning av nya körkortsinnehavare. I dag finns en prövotid på två år, och om man under den tiden begår en så grov överträdelse att körkortet återkallas måste man göra ett nytt förarprov.
? Vi vill ha fler åtgärder för andra typer av överträdelser också. Det ska vara mycket specifika åtgärder anpassade efter olika överträdelser, som att köra för fort och inte använda bilbälte, säger Tingvall.
? Åtgärden kan bestå i att man kallas till uppföljningssamtal, medicinsk eller psykologisk uppföljning eller vissa utbildningsåtgärder. Det här ska alltså bara gälla de förare som gör fel.
Från 1 januari nästa år införs också en obligatorisk utbildning för privata handledare. Det blir alltså inte längre fritt fram att övningsköra med sina föräldrar eller kompisar.
? Kraven kan nog komma att öka ytterligare i framtiden, men det här är i alla fall en start. Så liberala regler som vi haft i Sverige när de gäller övningskörning kommer vi aldrig att ha igen, säger Claes Tingvall.
I förarutbildningen utökas även den obligatoriska riskutbildningen. Den ska inte bara handla om halkkörning, utan även om alkohol, trötthet och droger.
? Jag tror att vi kommer att få se ytterligare åtgärder inom en snar framtid. Vi tittar till exempel på möjligheten att införa ett nattligt körförbud för nya körkortsinnehavare. Det här finns redan i flera EU-länder och på en del platser i USA, och vi vet att det har positiva effekter.
Sex av tio dödsolyckor med ungdomar inblandade sker under natten eller i skymning eller gryning. För övriga åldersgrupper är samma siffra drygt tre av tio. Det beror inte bara på den sämre sikten, utan även på trötthet och alkohol.
? Genom ett sådant förbud ger man inte minst föräldrar redskap att låta bli att låna ut bilen vid fel tillfälle. Om man inte får köra under natten minskar bland annat risken för rattfylla markant.
Både alkohol och dålig användning av bilbälte är viktiga förklaringar till de höga dödstalen bland ungdomar. Vid ungefär tre av tio dödsolyckor har föraren varit påverkad av alkohol eller droger. Fyra av tio förare och sex av tio passagerare i åldersgruppen har inte använt bilbälte vid olyckstillfället. Om alla hade använt bilbältet skulle troligen närmare 20 procent av de döda ha överlevt.
? Vi måste inse att ungdomarna behöver hjälp med att klara sig i trafiken. Det här handlar inte om att komma med massa förbud, utan helt enkelt att skapa en trafiksituation som gör dem säkrare, säger Claes Tingvall.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!