Malin Hollberg Malm är jurist på Naturvårdsverket:
- Läderbaggen har det högsta fridlysningsskyddet i artskyddsförordningen. Där framgår att det är förbjudet att till exempel skada eller förstöra dess fortplantningsområden eller viloplatser.
- Om det konstaterats att det finns en sådan insekt och om det uppkommer skada - det spelar ingen roll om det är avsiktligt eller oavsiktligt - så kan man riskera att göra sig skyldig till artskyddsbrott enligt 29 kapitlet 2 b § miljöbalken vilket kan ge böter eller fängelse i högst två år.
Det går att söka dispens för att få tillåtelse att gå emot det som är förbjudet. Då är det länsstyrelsen som ska bedöma ärendet. Att exempelvis bygga hus faller sannolikt inte under undantagen, som ska tillämpas väldigt restriktivt.
I sitt vägledningsdokument (Guidance document on the strict protection of animal species of Community interest under the Habitats Directive 92/43/EEC) understryker EU-kommissionen, med hänvisning till bland annat utslag i EG-domstolen, vikten av att artiklarna i direktiven tillämpas med stöd av tvingande nationella bestämmelser.
Det räcker därför inte med att direktivstexten införs i den nationella lagstiftningen utan den måste kompletteras med tillämpningsföreskrifter som klargör hur innehållet i artiklarna ska omsättas i praktiken.
Landets kommuner har ansvar för flera frågor som berör skyddade arter. Ett exempel är planärenden, som kan ha en direkt inverkan på de intressen som tillvaratas av artskyddsförordningen och jaktförordningen. Kommunernas kunskap om syftet med och innehållet i förordningarna är därför viktigt.