S vill inte ha någon kommunal vaktstyrka på stan

Marcus Fridlund riktar hård kritik mot beslutet att ansöka om tillstånd för kommunala ordningsvakter, som kan användas i stadskärnan. "Folkets frihet offras", menar han.

Marcus Fridlund (S) tycker inte att det är kommunens uppgift att ha vakter som patrullerar på stan.

Marcus Fridlund (S) tycker inte att det är kommunens uppgift att ha vakter som patrullerar på stan.

Foto: Karin Hertz

Västervik2024-05-07 12:58

Västerviks kommun har ansökt om tillstånd för att kunna använda ordningsvakter på olika platser i stadskärnan vid behov, något vi berättade om tidigare i veckan. 

Men flera partier var emot beslutet. Centerpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna yrkade på avslag, och Marcus Fridlund (S) kommenterade senare beslutet på sin Facebook-sida. 

Han skriver att han är "grymt besviken" på majoriteten, och särskilt Moderaterna. 

– Vi vill inte ha kommunala ordningsvakter som vandrar runt på stadens gator. Kommunen ska inte ta över polisens arbetsuppgifter, skriver Marcus Fridlund bland annat. 

Han påminner om att Västerviks kommun är en av de i Sverige som upplevs som tryggast, och menar att "folket frihet offras på altaret man kallas säkerhet". 

– Jag har en enorm klump i magen över vad det är för samhälle som politiken är med och bidrar till. (...) Detta är ett typexempel på hur man skapar utanförskap. 

Partiet är samtidigt positivt till att ha ordningsvakter i de verksamheter där det behövs, som på biblioteket eller på gymnasiet, och la ett eget yrkande om detta. 

undefined
Harald Hjalmarsson (M) poängterar att vakterna bara kommer sättas in om det behövs.

Harald Hjalmarsson (M), ordförande i kommunstyrelsen, försvarar beslutet.

– Vi vill ha tillgängliga poliser, men även om vi får fler poliser kommer inte det ändå vara så att de snabbt kan svara på alla händelser, vi behöver samverka. När vi ser otrygghet behöver vi snabbt kunna sätta in ordningsvakter. 

Finns det inte en risk att polisen inte längre ser ett behov att patrullera, om kommunen sätter in egna vakter? 

– Tvärtom, polisen får bättre koll på var det händer saker. Vi har daglig kontakt med polisen och i jämförelse med många andra kommuner är vi väl rustade för att agera snabbt. Snarare är det så att vi stärker vår samverkan ännu mer. 

Någon budget finns inte avsatt för eventuella ordningsvakter, men tanken är att kommunen ska finansiera dem tillsammans med de aktörer som använder dem, till exempel olika näringsidkare i stadskärnan. 

– Grundtanken är att vi ska få en samordning mellan fastighetsägare, butiksägare, gallerior och kommunen, säger Ulf Nilsson (L), första vice ordförande i kommunstyrelsen. 

Marcus Fridlund är dock skeptisk till att man ska få med sig näringsidkarna. 

– Det är lätt för oss som kommun att säga "alla ska vara med på det". Men när det väl bränner till och årsbokslutet närmar sig, är man villig att vara med? Det är dyrare tider för alla, konstaterar han. 

undefined
Kommunala ordningsvakter kan röra sig mellan olika platser i centrum, om kommunen får tillstånd för det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!