Hårda krav för certifierad skolmat
Det har blivit ännu svårare för landets skolor att certifiera sin skolmat. Sedan juni ska läsk och godis bort från skolorna och det ska finnas flera rätter att välja mellan vid lunchen.
Svårt att ändra. Om en skola skulle vilja frångå den kostplan som är gemensam för de flesta skolor i kommunen skulle det antagligen bli mycket kostsamt. Jonathan Fältsjö, Josy Pladan, Fabian Svensson och Emil Jansson gillar maten som serveras på Ludvigsborgsskolan. Foto: Ellen Kindstrand
Foto:
- Nej, det finns ingen skola som uppfyller alla kriterier, däremot följer vi Livsmedelsverkets råd och riktlinjer för skolmat. Vi har mycket av det som står på Skomatens vänners lista, bland annat salladsbord och att det står först, och lätt matfett, säger Gunilla Ekfeldt, kommunens kostchef.
Två krav som man inte alla skolor uppfyller är lättmjölk som lunchdryck och att skolan är fri från godis och läsk.
- Det kan vi ändra, men först vill vi diskutera det ihop med skolledningarna.
Av grundskolorna i kommunen är det i dag ingen som säljer läsk och godis i sina kiosker. På gymnasiet däremot, säljs det fortfarande lite godis, även om det minskat betydligt efter förra årets hälsodebatt.
För skolorna i Västerviks kommun är det svårt att själva påverka och utforma sina luncher.
- Det finns säkert skolor som är intresserade, men med det upplägget vi har i dag är det knepigt. Skolorna köper mat som tekniska kontoret lagar till i ett par centralkök i kommunen. Därför är det svårt för skolorna att förändra sin kost, säger Mats Hugosson,c , ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Om en skola skulle göra frånsteg från kostplanen skulle det antagligen bli dyrt. De som skolor som har möjlighet att göra avsteg är de i Ukna och i Odensvi, eftersom de har egna skolkök.
Hittills är det ingen skola som aviserat att de skulle vilja följa certifieringen till punk och pricka och inte heller bland politikerna ligger frågan högt upp.
- Nej inte just nu. Vi har alldeles för mycket andra frågor som inte är lösta i dag. Vårt största problem är att maten blir dyrare när elevantalet sjunker, säger Mats Hugosson.
- Det skulle vara svårt att uppfylla certifieringen och servera tre olika rätter varje dag utan att tulla på kvaliteten på maten.
Viktiga kriterier
För certifiering krävs att skolan uppfyller 31 av 38 kontrollpunkter som Skolamtens vänner tagit fram. Av kriterierna är följande speciellt viktiga.
Det serveras minst två rätter plus ett vegetariskt alternativ varje dag.
Oblandade charkvaror, kött, eller fågel serveras varje vecka.
Fisk serveras varje vecka.
Det finns salladsbord med minst fem sorters grönsaker/rotfrukter.
Lunchserveringen startar tidigast klockan 11.
Elevtillströmningen är jämn och eleverna har gott om tid att äta.
Skolrestaurangen erbjuder bra miljö där ljudnivån inte upplevs som störande.
Det finns rutiner för hygien i köket och varmhållning av mat sker vid lägst 60 grader.
Skolan har matråd.
Eleverna kan äta sig mätta.
Läsk, godis och liknande säljs inte på skolan.
Det serveras minst två rätter plus ett vegetariskt alternativ varje dag.
Oblandade charkvaror, kött, eller fågel serveras varje vecka.
Fisk serveras varje vecka.
Det finns salladsbord med minst fem sorters grönsaker/rotfrukter.
Lunchserveringen startar tidigast klockan 11.
Elevtillströmningen är jämn och eleverna har gott om tid att äta.
Skolrestaurangen erbjuder bra miljö där ljudnivån inte upplevs som störande.
Det finns rutiner för hygien i köket och varmhållning av mat sker vid lägst 60 grader.
Skolan har matråd.
Eleverna kan äta sig mätta.
Läsk, godis och liknande säljs inte på skolan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!