Harald Hjalmarsson tror på sockenbil

Biogasen är framtidens bästa drivmedelsalternativ. Det menar kommunalrådet Harald Hjalmarsson (m). Sockenbilar är en annan tanke han gärna skulle lansera framöver.

Harald Hjalmarsson ska byta till biogasbil så fort biogasmacken står klar i Västervik.

Harald Hjalmarsson ska byta till biogasbil så fort biogasmacken står klar i Västervik.

Foto: Lisa Olaison

Västervik2008-12-29 00:06
- Bilen som statussymbol har vi lämnat bakom oss nu, menar han.I likhet med miljöpartisterna Akko Karlsson och Anna Bodjo tror inte heller Hjalmarsson att bilen i framtiden kan vara var mans egendom. Men han poängterar att Sverige under överskådlig framtid ändå kommer att vara beroende av bilen som transport- och fortskaffningsmedel. - Detta med undantag för våra tre största städer som har en väl utbyggd och fungerande kollektivtrafik, menar han.Själv bor han på landet och hymlar inte om att han använder bilen i princip sju dagar i veckan, året runt, med ytterst få undantag.- Jag reser mycket i tjänsten, säkert 3 000 till 4 000 mil om året. Dagligen kör jag minst åtta mil, till och från arbetet. Privat reser jag nog ytterligare 1 000 till 2 000 mil per år. Bland annat åker jag på jaktresor och kör hästtransporter åt barnen som tävlar i hoppning.I nuläget kör han en dieseldriven bil men så fort biogasmacken i Västervik står klar ska han byta till biogasbil, försäkrar han.Det är uppenbart att Hjalmarsson är besviken på sina partikollegor i regeringen och deras infrastrukturproposition som presenterades tidigare i höst. Någon satsning på järnvägarna ute i landet genomförs nämligen inte under de närmsta åren. Tjustbanan har varit något av ett hjärtebarn för Hjalmarsson och frustrationen över oviljan att satsa på den från högre instans är därför stor.- Senast härom veckan resonerade jag med finansministern om det här. Vi måste verkligen få till en upprustning av Tjustbanan. Sverige är inte bara storstadsregionerna - delarna gör helheten.Hur kan man minska bilismen i Västerviks kommun?
- Jag tänker mig att man skulle kunna prova sockenbilar i framtiden. Sockenbilen ska alla på orten kunna turas om att boka för olika ändamål. Jag tänker mig att den skulle vara offentligt finansierad. Man åker alltså bil för kollektiv taxa. Jag tror dessutom att ett sådant här system skulle göra folk mer benägna att samåka. Hur tycker du att man som privatperson bör agera och tänka rörande bilen i dag? Vilket ansvar har man?
- Först och främst har man ett privatekonomiskt ansvar. Det vill säga att man agerar och gör sina val utifrån de ekonomiska möjligheter man har. Det finns små åtgärder man kan vidta som ändå gör stor skillnad. Man kan se till att köra på ett mer miljöeffektivt sätt. Och kanske framförallt - man kan avstå från dubbdäck.Vad betyder bilen för dig?
- Numera är den bara ett fortskaffningsmedel och en arbetsplats. Jag pratar mycket i telefon i bilen. När jag var yngre hade jag en sportbil och tyckte att det var häftigt med sådana bilar men det intresset försvann när jag fick barn.
Hjalmarssons visioner
Kollektivtrafiken måste anpassas bättre efter resenärernas önskemål. Tätare avgångar - inte längre än 30 minuters väntan. Anpassa bussarnas storlek efter hur många som faktiskt reser med bussen.Sockenbilar.Fler biogas- och elbilar. Biogasen kan skapa lokala jobb, och restprodukterna kan användas som gödning på åkrarna.Kanske kommer spårbunden och vattenburen trafik att öka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om