I stort sett alla deras båtar tillverkas på beställning och Fredrik Delic, som är ansvarig för försäljning och marknadsföring, berättar att deras minsta och billigaste båtmodell säljs för omkring två miljoner kronor.
– Lokalt för vi en ganska anonym tillvaro, säger han.
– Men Windy är ett stort och välkänt båtmärke internationellt. Kommer man ut i Europa till någon som är lite marint intresserad så har man hört talat om Windy.
Windy är ett norskt företag som startades 1966. Målet, berättar Windys vd och koncernchef Knut Heiberg-Andersen, har hela tiden varit att bygga världens bästa och mest exklusiva sportbåtar.
– Vi vill bygga den bästa båten i världen, sett utifrån ett skandinaviskt perspektiv. Allt ska vara det bästa, material, byggnation, designer, konstruktörer, båtbyggaren, utseende, prestanda. Vi satsar på en genomgående hög byggkvalitet, säger han.
Windy köpte sin anläggning i Västervik av Storebro Industrier, som tidigare hade båttillverkning här. Och sedan slutet 2012 har man succesivt flyttat hela verksamheten från Norge. Numera finns Windy i Västervik (med huvudkontor samt tillverkning) och i Ostroda (endast tillverkning) i Polen.
– Det har varit en lång och komplicerad flyttprocess. Att flytta det fysiska går snabbt, men att bygga upp en helt ny organisation har varit en annan sak, säger Knut Heiberg-Andersen.
Nu tycker han att de har lyckats, och att marknaden för den här typen av båtar dessutom ser väldigt bra ut.
Som mest, 2007, hade Windy 125 personer anställda i Västervik samt över 200 personer i Norge. Men sedan kom lågkonjunkturen 2008 och hela båtbranschen gjorde en djup dipp. Nu ser dock utvecklingen ljus ut igen och bara på anläggningen i Västervik arbetar drygt 90 personer.
– Omsättningen vi har haft i år är dubbelt så hög som för två år sedan och vår orderbeläggning är full. Det innebär att vi har sålt så många båtar som vi har möjlighet att bygga under det närmaste året. Så om det ringer någon nu och vill beställa en båt så skulle jag behöva säga att de måste vänta till nästa år med leverans, säger Dan Augustini, projektledare.
– En utmaning för oss just nu är att hitta kompetent personal som kan bygga våra båtar, säger Fredrik Delic.
Vad är det för kompetenser ni söker efter?
– Först och främst ska man ha rätt inställning för att arbeta med detta. Sedan är det också en fördel att vara praktiskt lagd. Personerna vi får in här lär vi sedan upp inom själva båtbyggeriet, säger Knut Heiberg-Andersen.
Till exempel visar Fredrik Delic en snart färdig båt som precis har fått sitt skrov folierat i ljusblått.
– Detta är en slags folie, av ungefär samma typ som man ibland kan se på bilar. Nu har vi fått ta hit ett företag från Nederländerna för att göra folieringen och det är något vi gärna hade haft någon här som kan, då hade vi ju kunnat göra även det momentet själva ”in house”, säger han.
Företaget satsar också mycket på att utveckla nya båtmodeller och har en hel avdelning specialiserad på att ta fram nya båtar med den senaste designen och trenderna.
– Världen har förändrats och det måste vi också göra, avslutar Knut Heiberg-Andersen.