Här skakar unga och vuxna om

Unga vill påverka men har svårt att göra sig hörda. Det vill Skaka om råda bot på.

Omskakat. Celtina Huynh (t v), Marcus Wettersten, Oscar Sundås och Aron Hromalic knäcker kommunikationsgåtan.

Omskakat. Celtina Huynh (t v), Marcus Wettersten, Oscar Sundås och Aron Hromalic knäcker kommunikationsgåtan.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2016-04-28 20:31

Det är ett treårigt projekt från den ideella föreningen Kumulus som lider mot sitt slut. I projektet har ungdomar i Kalmar län fått en plattform på nätet. Det för att göra sig hörda och komma med förslag och kommentarer till förändringar i samhället. För delaktig i samhället vill man vara, det har Lupp-undersökningen visat.

Sedan har Skaka om, bland annat genom Anna Ivarsson och Alexandra Winberg som är heltidsanställda, hjälpt ungdomarna att komma i kontakt med politiker och tjänstepersoner. Det berättar Anna Ivarsson.

– Lupp-undersökningen visade att unga vill vara delaktiga och förändra, men att man inte riktigt vet hur man ska göra det. Det var det vi tog fasta på, säger hon.

Alla frågor engagerar ungdomen. Anna Ivarsson säger också att det finns många fördomar om vilka frågor som unga bryr sig om. Man tror att det bara handlar om skola och fritid, men då har man fel.

– Det är inte sant. Visst bryr man sig om det, men vi märkte fort att man vill påverka allt möjligt, frågor om bostäder, om äldrevård och trygghet i samhället till exempel.

En bok, en lathund om man så vill, är ett konkret exempel på vad man åstadkommit.

– I den får ungdomar och vuxna konkreta tips om hur man når fram till varandra. Hur man kan kommunicera med varandra över "gränserna". Det är enkla tips och trix för att man ska lyckas med att inkludera alla.

Kvällens aktivitet är en workshop. Vid borden sitter ungdomar ner tillsammans med politiker och tjänstepersoner för att diskutera riktiga "fall" och hur man ska bära sig åt.

Aron Hromalic, Celtina Huynh, Oscar Sundås och Marcus Wettersten diskuterar en önskan om en ny bättre cykelbana till en skola.

– Jag själv tycker att man ofta jobbar för att bli mer inkluderande och har lyckats med det på senare år, säger Aron Hromalic.

Han menar att man måste hitta sin plattform för att nå ut. Själv är han med i ungdomsråd i Oskarshamn.

– Men det kommer ju an på ungdomar själva också, att vi letar upp platserna där det går att göra sig sedd och hörd.

Celtina Huynh håler med.

– De vuxna jag träffat har velat lyssna och inkludera oss, säger hon.

Marcus Wettersten är Fältare i Västerviks kommun.

– Det är lätt att se ungdomar som en grupp men de är lika individuella som alla andra. Unga är smartare i dag kan jag tycka.

Anna Ivarsson igen:

– I de sju kommuner vi verkat i finns en stor vilja att inkludera de unga, sen hur man går tillväga skiljer sig. Viljan finns men frågan är vilka vägar man ska ta.

Vad är Lupp?

Ungdomsenkäten Lupp (lokal uppföljning av ungdomspolitiken) är ett verktyg för att ta reda på hur ungas livssituation ser ut lokalt.

Lupp är en enkät för att kommuner, stadsdelar eller regioner ska få kunskap om ungas situation, deras erfarenheter och synpunkter.

Källa: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, (Mucf)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om