Här ska öringar simma – fiskväg invigd efter långbänk

Nu kan öringen förhoppningsvis gå uppför Vindån för att leka. Nyligen invigdes den nya fiskvägen vid historiskt intressanta Storkvarn i Skeppsgården.

På invigningsdagen porlar det mer än att strömma i den nya fiskvägen vid Storkvarn, Skeppsgården. men andra tider kan flödena komma att mångdubblas.

På invigningsdagen porlar det mer än att strömma i den nya fiskvägen vid Storkvarn, Skeppsgården. men andra tider kan flödena komma att mångdubblas.

Foto: Patrik Selsfors

Västervik2022-10-10 09:00

Ett antal personer hade samlats på gårdsplanen till Storkvarn i Skeppsgården. Här fanns representanter för Västerviks kommun, Hushållningssällskapet, markägare och avgående skärgårdsutvecklare Carl Hamilton på plats för en efterlängtad invigning. Äntligen är den länge efterfrågade fiskvägen klar – nu kan öring och annan fisk passera för att förhoppningsvis kunna leka uppströms.

undefined
Projektledaren från Västerviks kommun, Dennis Wiström, och ägaren av fastigheten Storkvarn, Sten Bäck.

En orsak att det varit en lång väg fram till denna invigning är att det rör sig om historisk mark vilket lett till vissa målkonflikter. Ägaren av fastigheten Storkvarn, Sten Bäck, berättar:

– Här har det funnits verksamhet sedan 1500-talet. Det har bland annat hittats en fornlämning från den tiden som nu ligger här ute i dammen, jag tror att det är rester av en såg därute. Enligt gamla utsagor sågades det ek här som skulle användas till regalskeppen.

– Därför har det varit lite av en strid mellan kulturbevarande myndigheter och miljömyndigheter och då trumfar ju miljöbalken. Det har funnits ett totalt utrivningshot mot hela dammen men nu har det löst sig på sätt och vis. Länsstyrelsen Östergötland har lyssnat på argument, säger Sten Bäck.

undefined
Både tillträdande skärgårdsutvecklaren Anna Karlin samt Carl Hamilton, som slutade just denna dag, fanns på plats. Ola Helmerson från Hushållningssällskapet var också där.

Att det varit långdraget kan Carl Hamilton vittna om, ett av hans första möten som skärgårdsutvecklare skedde här för 15 år sen i just denna fråga.

– Det är kul att det lyckats, det har varit ett stort antal möten innan vi hittade en lösning. Nu verkar alla vara nöjda och belåtna, även kulturmiljö på länsstyrelsen, så det är bra, säger Hamilton.

Fiskevägen har skapats via länsstyrelsens fiskevårdsanslag och inom ramen för LOVA-projektet Tjust-Ed, vars projektledare från Västerviks kommun, Dennis Wiström, förstås var på plats. 

– Den här delen av projektet delas ju av Västerviks, Valdemarsviks och Åtvidabergs kommuner eftersom Vindåns avrinningsområde sträcker sig över alla dessa, säger Dennis Wiström.

undefined
På invigningsdagen porlar det mer än att strömma i den nya fiskvägen vid Storkvarn, Skeppsgården. men andra tider kan flödena komma att mångdubblas.

Man har alltså rivit delar av en dammvall samt lagt på morän och natursten i å-fåran för att skapa en strömsträcka där fisk kan gå upp utan hinder. Den korrekta termen är partiell utrivning av Kvarndammen. På platsen finns också kulturminnesskyddade husstrukturer som har skyddats på olika sätt. Kostnaden har hittills stannat vid 240 000 kronor för anläggandet.

Ola Helmerson från Hushållningssällskapet har varit med ett bra tag i denna process och var nöjd denna dag.

– Det här kan möjliggöra för framförallt öring, vimma och ål att ta sig upp för att leka. Sedan tror jag att fler arter kommer att kunna simma upp här, säger Ola Helmerson som hoppas att själva fiskvägen också ska kunna bli ett lekområde.

– Sedan finns flera platser uppströms här, bland annat ett biflöde, Mörketorpsbäcken, som tyvärr inte håller så mycket vatten nu. Där kanske det varit den mest intensiva leken om man tittar tidigare.

undefined
Nedströms den nyuppförda fiskvägen lugnar vattnet ner sig och ett lummigt landskap tar vid.

Han tror att man kommer kunna se en förbättring av fiskebeståndet om något år.

– Vi var här och elfiskade i förra veckan och då fick vi en liten öring i fiskvägen, men det där kommer att öka på. När man anlagt något nytt tar det lite tid men jag tror att det kommer att finnas ganska mycket småöringar här framöver. Vi får göra ett nytt elfiske nästa år och se hur det ser ut, säger Ola Helmerson.

Så går alla ut på den landtunga som uppförts i dammen för att titta närmare på den vackra fiskvägen som porlar mer än strömmar denna dag. Snart kan det simma öring här, om allt går som det är tänkt.

Vindån

Är ett huvudavrinningsområde som omfattar totalt 303 kvadratkilometer och sträcker sig genom Valdemarsviks-, Västerviks-, samt Åtvidabergs kommuner. Den totala vattenarealen för avrinningsområdet är 32 kvadratkilometer.

Avrinningsområdet börjar i Östergötlands skogsbygder och mynnar ut i Kaggebofjärden strax norr om gränsen mellan Östergötland och Kalmar län.

Själva Vindån är 19 kilometer lång från utloppet i Östersjön till sjön Vindommen (som ligger ca 24,7 meter över havet.).

Karta: Storkvarn, Skeppsgården
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!