Här ska det byggas arkitektritade vindskydd i sommar

I sommar kommer 15 studenter till Västervik för att bygga tre arkitektritade vindskydd. Nu är det bestämt var de tre vindskydden ska byggas.

Här är ett av vindskydden som byggts under en tidigare Arknatfestival. Det nås med hjälp av en stege.

Här är ett av vindskydden som byggts under en tidigare Arknatfestival. Det nås med hjälp av en stege.

Foto: Sweco

Västervik2023-04-30 20:00

Det rör sig inte om några vanliga vindskydd utan om arkitektritade.

– Vi vill skapa platser i naturen för allmänheten. Med lite kreativitet och fantasi gör vi unika skapelser i trä. Kanske kan kreativiteten smitta av sig till besökarna så att de får lite idéer, säger Martin Björklund, arkitekt och initiativtagare till Arknat.

undefined
"Jag hade flyttat till Örnsköldsvik från Skåne och tyckte att naturen var väldigt annorlunda jämfört med hemma i Skåne. Det fanns en friluftskultur där uppe som handlade om att man ofta möttes upp ute i naturen vid något vindskydd." Det var så Arknats skapare kom på idén.

Nu har alltså turen kommit till Västervik. Tre vindskydd ska byggas i sommar och ytterligare sju nästa år.

Ett av vindskydden kommer att byggas på Loftaleden i närheten av Stengårdsnäs och Brånestad. Den exakta platsen är Kvartsberget 70 meter över havet med utsikt över Gudingeviken. Här i närheten ligger också Pukens grotta där det sägs ha bott en jätte.

De andra två vindskydden kommer att byggas på Tjustleden, det ena vid Norra Hällsjön som ligger väster om Segelrum mellan Gamleby och Almvik och det andra vid Holmsjön som ligger mellan Dalhem och Odensvi.

undefined
Här är ett av vindskydden som byggts under en tidigare Arknatfestival. Det nås med hjälp av en stege.

– Vi har precis valt ut 15 studenter som ska bygga vindskydden i Västervik, som vi tycker kompletterar varandra med bakgrund, utbildning och ålder. Det blir en härlig mix. Vi hade många sökande i år, säger Martin Björklund och berättar att ungefär hälften av studenterna kommer från Sverige.

De 15 deltagarna kommer att vara på plats i Västervik under två veckors tid. De kommer att ha Marsbäcken som bas, där kommer de att bygga vindskydden och även bo. 

Har de fått lämna in förslag på hur vindskydden skulle kunna se ut?

– Nej, alla kommer få jobba fram ett förslag individuellt i 24 timmar. Vi börjar med att åka runt första dagen och spendera en timme på varje ställe. De får inte mer tid än så, säger Martin Björklund och berättar att tre förslag väljs ut för att sedan kunna förverkligas.

undefined
Jakob Franzén och Johan Öhrling Elltorp på Västervik Framåt. Här tillsammans med Martin Björklund, Arknats initiativtagare.

Under rundturen till de tre platserna där vindskydden ska byggas kommer deltagarna att få en guidad tur.

– De kommer att få höra berättelser om de olika platserna och få bakgrundsfakta som de kan väva in och använda sig av när de bygger, säger Jakob Franzén, turismansvarig på Västervik Framåt.

Hur väljs platserna ut?

– Vi har bett om tips på lämpliga platser och även skickat ut brev till markägare för att kunna få tips på det sättet, säger Jakob Franzén.

Han tror att Arknat kommer att ge många ringar på vattnet.

– Det här är ett sätt att försöka förlänga turistsäsongen och hitta sätt som gör att besökare hittar hit.

undefined
De 15 deltagarna kommer att vara på plats i Västervik under två veckors tid. De kommer att ha Marsbäcken som bas, där kommer de att bygga vindskydden och även bo. Vindskyddet på bilden är ett tidigare Arknatbygge.
undefined
Nio vindskydd har byggts längs Höga kustenleden och nio längs Skåneleden.
undefined
Det rör sig inte om några vanliga vindskydd precis. I dagsläget är det inte bestämt hur de vindskydd som ska byggas i Västerviks kommun kommer att se ut. Det bestäms först i morgon.
undefined
Sweco var med och arrangerade Arknatfestivalen vid Höga kusten och det var på Sweco som Martin Björklund jobbade när han fick idén.
undefined
Studenterna får ett dygn på sig att jobba fram idéer. På bilden syns ett exempel på ett tidigare Arknatvindskydd.
undefined
Den här utsikten har man från ett av vindskydden vid Höga kusten.
undefined
Så här kan skisserna se ut. Studenterna får 24 timmar på sig för idéarbetet.
undefined
"Studenterna får möjlighet att omvandla den kunskap de har fått i skolan till praktisk träbyggnadskunskap." Bilden är från en tidigare Arknatfestival.
undefined
Ett av vindskydden ska byggas på Kvartsberget vid Loftaleden. Härifrån kan man blicka ut över Gundingeviken och även mot Hovrickeberget där Pukens grotta ligger, enligt Lofta hembygdsförening. "Pukens grotta är en plats som återspeglar gamla traditioner och sägner där själva platsen var det viktiga. I dag är berättelsen om jätten Puke mest rolig kuriosa."
undefined
De andra två vindskydden kommer att byggas på Tjustleden, det ena vid Norra Hällsjön som ligger väster om Segelrum mellan Gamleby och Almvik.
undefined
Ett vindskydd ska byggas vid Holmsjön på Tjustleden mellan Dalhem och Odensvi.
Arknat i Västervik

Martin Björklund tog initiativ till arkitekturfestivalen Arknat 2017 när han arbetade på Sweco i Örnsköldsvik. 

Syftet: Öka förståelsen och förstärka kombinationen mellan arkitektur och natur. 

2017 - 2019 byggdes nio vindskydd längs Högakusten, arrangör Sweco och Friluftsbyn. 2021 - 2022 byggdes nio i Skåne.

2023 och 2024 ska tio vindskydd byggas i Västerviks kommun. Tre byggs i år och invigs den 21 juni. Västerviks kommun, Västervik Framåt och Sparbanksstiftelsen står bakom Arknat i Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!