Det rör sig inte om några vanliga vindskydd utan om arkitektritade.
– Vi vill skapa platser i naturen för allmänheten. Med lite kreativitet och fantasi gör vi unika skapelser i trä. Kanske kan kreativiteten smitta av sig till besökarna så att de får lite idéer, säger Martin Björklund, arkitekt och initiativtagare till Arknat.
Nu har alltså turen kommit till Västervik. Tre vindskydd ska byggas i sommar och ytterligare sju nästa år.
Ett av vindskydden kommer att byggas på Loftaleden i närheten av Stengårdsnäs och Brånestad. Den exakta platsen är Kvartsberget 70 meter över havet med utsikt över Gudingeviken. Här i närheten ligger också Pukens grotta där det sägs ha bott en jätte.
De andra två vindskydden kommer att byggas på Tjustleden, det ena vid Norra Hällsjön som ligger väster om Segelrum mellan Gamleby och Almvik och det andra vid Holmsjön som ligger mellan Dalhem och Odensvi.
– Vi har precis valt ut 15 studenter som ska bygga vindskydden i Västervik, som vi tycker kompletterar varandra med bakgrund, utbildning och ålder. Det blir en härlig mix. Vi hade många sökande i år, säger Martin Björklund och berättar att ungefär hälften av studenterna kommer från Sverige.
De 15 deltagarna kommer att vara på plats i Västervik under två veckors tid. De kommer att ha Marsbäcken som bas, där kommer de att bygga vindskydden och även bo.
Har de fått lämna in förslag på hur vindskydden skulle kunna se ut?
– Nej, alla kommer få jobba fram ett förslag individuellt i 24 timmar. Vi börjar med att åka runt första dagen och spendera en timme på varje ställe. De får inte mer tid än så, säger Martin Björklund och berättar att tre förslag väljs ut för att sedan kunna förverkligas.
Under rundturen till de tre platserna där vindskydden ska byggas kommer deltagarna att få en guidad tur.
– De kommer att få höra berättelser om de olika platserna och få bakgrundsfakta som de kan väva in och använda sig av när de bygger, säger Jakob Franzén, turismansvarig på Västervik Framåt.
Hur väljs platserna ut?
– Vi har bett om tips på lämpliga platser och även skickat ut brev till markägare för att kunna få tips på det sättet, säger Jakob Franzén.
Han tror att Arknat kommer att ge många ringar på vattnet.
– Det här är ett sätt att försöka förlänga turistsäsongen och hitta sätt som gör att besökare hittar hit.