Här rampas det tåg

Fram till och med december 1985 var en tågrampning ingen ovanlighet i Västervik, men sedan gods slutade fraktas på smalspår behövs det inte längre.

Maskinchef. Mikael Lövstedt är maskinchef och ser till att tågrampningen utförs på rätt sätt.

Maskinchef. Mikael Lövstedt är maskinchef och ser till att tågrampningen utförs på rätt sätt.

Foto:

Västervik2006-05-27 00:25
Tågrampning betyder nämligen att man för över en normalspårig tågvagn på en ramp, en så kallad överföringsvagn (eller mölla), så att man kan köra den på smalspår. Det här gjorde man för att slippa lasta om och flytta över lasten till en annan vagn när man fraktade något från normalspår till smalspår.
- Så här kunde det se ut när man körde tråd till Gunnebo förr, säger Mikael Lövstedt som är maskinchef.
Han överser rampningen och ser till att godsvagnen hamnar på rätt plats på överföringsvagnen. Sen är det bara att låsa fast hjulen så är rampningen klar.
- När man hade flera godsvagnar som skulle med var det bara att fortsätta rulla på dem, säger Mikael Lövstedt.
När den första godsvagnen kom på rätt plats låstes den fast. Sen fick man koppla ihop den överföringsvagnen med nästa genom en stång eftersom godsvagnarna oftast var större än smalspårsvagnarna. I stången fanns även tryckluft för bromsar. Så gjorde man likadant med nästa, och nästa, och nästa.....
Och det gällde att vagnarna var rätt lastade, annars kunde de tippa över.
- Men det var något som hände väldigt sällan, säger Mikael Lövstedt.

Östen Johansson från Väversunda utanför Vadstena och sonen Mattias Väversund från Stockholm har tagit en tur ner till Västervik för att titta på rampningen. Båda är tågentusiaster och det är inte första gången de är i Västervik för att titta på tåg. Men det är första gången Mattias ser en tågrampning utföras, hans far däremot har sett tågrampningar förut, för länge sedan.
- Det var kul att få se på riktigt, det känns nästan lite exotiskt, säger Mattias Väversund.
- Jag är intresserad av tågtrafik som den var när jag föddes på 70-talet och då förekom det ju fortfarande. Därför har jag läst mycket om sånt här.
Men någon tågtur hann de inte med under besöket.
- Nej vi är bara här över dagen. Men vi har varit här förut flera gånger och åkt tåg, säger Östen Johansson.

Även Tjustbygdens Järvägsförenings vice ordförande Hans Ellervik var där, och passade på att stanna och titta.
- Det är lite speciellt eftersom det är sånt som de gjorde förr, och vi vill ju visa det gamla, säger han.
Hans Ellervik är dessutom lite extra glad eftersom Tjustbygdens Järnvägsförening har fått 12 000 kronor i bidrag från föreningen Västerviks-Tåget.
- De stödjer tågtrafiken i Västervik och den här gången gav de oss pengar för att stödja vår verksamhet, säger Hans Ellervik.
Och han tycker det finns mängder av saker de kan göra för pengarna, bland annat ordna fler tågdagar och se till att underhålla banan och tågen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om