Att driva en så gammal handelsträdgård som Mariebergs innebär att traditionen ibland kan komma i konflikt med det rationella. Som när det gäller de gamla växthusen.
Men Mats Nilsson, som äger handelsträdgården, ser samtidigt ett värde i att vårda traditionen och därmed också de byggnader som är en del av den. Är de en gång rivna, kan man aldrig få tillbaka dem, resonerar han.
Utmaningen: Att vara redo
För att hålla nere uppvärmningskostnaderna, får temperaturen nattetid styra hur och vilka växthus som ska användas.
När nätterna är kalla, väntar han med att ta fler växthus i bruk. Då får växterna samsas på en mindre yta tillsvidare.
Totalt på området finns inte mindre än nio växthus, som sammanlagt omfattar 2 500 kvadratmeter.
En utmaning när man driver handelsträdgård är att plantorna ska vara som finast när folk vill ha dem som mest. Det gäller att ligga steget före och försöka förutse vad kunderna kommer att fråga efter och när.
Mycket återkommer, år efter år. Men Mats Nilsson säger att han fortfarande inte har blivit avtrubbad, trots mer än 30 års arbete i växthusen.
– Det är lika härligt varje år, den här tiden. Det är också roligt att det ändrar sig från månad till månad. Ingen är den andra lik.
Farfar Henning började
Handelsträdgården har faktiskt öppet året om, men på vintern får man söka personalen på annat håll än vid kassan i butiken. Växthusen är ett bra tips. Växterna vill ju ha vatten året om, nämligen.
Mariebergs Trädgård startade på sin nuvarande plats 1931, men innan dess hade Mats Nilssons farfars far, Anton Nilsson, en handelsträdgård med växthus och torghandel några kilometer längre upp på Norrlandet.
Mats farfar, Henning Nilsson, var den som drog i gång Mariebergs. Då var Mats pappa, Lennart Nilsson, bara sju år. Han jobbade i handelsträdgården i 70 år.
Längre tillbaka hade handelsträdgårdarna även grönsaker till försäljning, inte sällan i form av torghandel. Traditionen med försäljning av egna grönsaker har Mariebergs nu återupptagit så smått.
För två år sedan började handelsträdgården med hemodlade tomater och i fjol med potatis. Experimentet har fallit väl ut, så nu till sommaren utökas sortimentet med närproducerad sallad.
Det är svårt att tjäna pengar på att odla grönsaker själv och sälja, men Mats Nilsson vill ändå värna om traditionen.
Mariebergs Trädgård sysselsätter som mest sju anställda på heltid under högsäsong, och två–tre personer på vintern.