Tor Wiklund, som numera bor i Ekdalen, norr om Kolsebro, fick glasplåtarna av Västerviks-Tidningens dåvarande chef, Olle Hultgren, som i sin tur fått dem av fotografen Ruben Ihrans efterlevande.
När bilderna togs, 1910, var tekniken att ta bilder i färg fortfarande ny. De första autochromeplåtarna började säljas i Sverige bara några år tidigare.
Innan dess, när den allra första färgbilden togs, 1861, användes tre plåtar för att få fram bilden med olika filter framför linsen.
Ruben Ihran var egentligen läkare, uppenbarligen med ett stort intresse för fotografi. Han föddes i Uppsala 1876. Till Västervik kom han 1908 för att arbeta som läkare, och två år senare gifte han sig med Lisa Wiström. Paret bodde i närheten av Sankta Gertruds kyrka, där bilderna här intill alltså är tagna.
Mer om Ruben kan man läsa i tidskriften Wåra Rötter.
För att ta färgbilder vid den här tiden krävdes flera olika kemiomgångar, berättar Tor Wiklund, som själv var pressfotograf i närmare 50 år.
– För den som tog bilderna, måste det ha varit ett stort experiment. Det var dyrt, så det krävdes någon med frikostiga inkomster. Han var ju inte yrkesfotograf, utan amatörfotograf, och behövde inte tänka på att livnära sig på det, utan kunde bara ägna sig åt en skojig hobby.
De gamla glasplåtarna kommer Tor Wiklund så småningom att donera till Västerviks Museum, tillsammans med annat fotografiskt material som han själv är upphovsman till.