Här finns möjliga boenden för flyktingfamiljerna

Flera fastighetsägare är beredda att ta emot flyktingar från Ukraina. När VT gör en rundringning finns det lediga bostäder i kommunens mindre orter.

Behovet av bostäder till flyktingar från det krigsdrabbade Ukraina är stort, i Västervik och i hela landet.

Behovet av bostäder till flyktingar från det krigsdrabbade Ukraina är stort, i Västervik och i hela landet.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Västervik2022-03-21 19:00

I Blackstad står tre lägenheter lediga att tas i anspråk för ukrainska flyktingar. I Ankarsrum finns åtta stycken och i Edsbruk nio.

Vi har ringt runt till några möjliga hyresvärdar, ett axplock, för att få ett hum om hur tillgången på flyktingbostäder i kommunen kan se ut.

Kenneth Andersson, vd för fastighetsbolaget Kärnan AB, är något förvånad över att kommunen ännu inte hört av sig till honom med en förfrågan.

– Jag har väntat på det. Vi samarbetade även under förra flyktingkrisen 2015. Vi har tre mindre lägenheter, två tvåor och en etta, som kan komma till användning i Blackstad, säger han.  

Kenneth och hans sambo, som är ukrainska, hämtade släktingar till familjen i Polen för några dagar sedan.

– De kommer från fruktansvärda förhållanden i Charkiv, säger han. 

Han poängterar att kommunen kan ha stor nytta av ett samarbete då språkkompetens finns i företaget.

Bostadsbolagets vd Sven-Åke Lindberg berättar att modulhusen i Ankarsrum, som rymmer åtta lägenheter, står tomma och har erbjudits att tas i anspråk samt ett elevboende i Gamleby med sammanlagt 97 rum i korridor, vilket vi tidigare berättat om. 

– Nu undersöker vi om det finns ytterligare fastigheter i beståndet som kan nyttjas. Men vi har inga tomma lägenheter. 

– Nästa steg är att se över andra typer av lokaler för att under ett akut skede kunna erbjuda tak över huvudet för människor som flytt kriget. Det kan handla om gemensamhetslokaler och liknande. Det viktiga då är att faciliteter som toalett, duschmöjligheter och kök finns.

Även i Edsbruk står lediga lägenheter till förfogande.

Det berättar Carolina Tingvall, från Vikens plåt och tegel. Hon har hört av sig till Migrationsverket om detta men inte direkt till Västerviks kommun än.

Eftersom hyresvärden haft en del problem med tidigare hyresgäster har man valt att göra en "omstart", förklarar hon. Det betyder att man inte haft så bråttom med att fylla vakanserna. 

– Vi har nio lediga lägenheter just nu och ytterligare en blir ledig i början av sommaren.

Även Vikens plåt och tegel samarbetade med kommunen under förra flyktingkrisen 2015, berättar Carolina Tingvall. 

Stiftelsen Marsbäcken och Föreningar i Tjust har också haft frågan uppe för diskussion, det vill säga om det vore möjligt att erbjuda boende i vandrarhemmet.

– Det blev ju godkänt som flyktingboende i samband med förra flyktingströmmen, berättar stiftelsens Lasse Övling.

Kruxet den här gången är dock att man redan har många bokningar kommande vår och sommar – som ungdomsläger, kurser och bröllop, bland annat.

– Det är inte helt enkelt att boka av. Men som sagt, vi har diskuterat frågan och pratat om i fall att det skulle gå att laborera på något vis för att få loss några rum men hittills har vi inte hittat någon bra lösning.

– Föreningar i Tjust har ju också fått pengar att använda till lokalinvesteringar för barn- och ungdomsverksamhet från Allmänna arvsfonden. För närvarande är det oklart vad som händer om inte renoveringsarbetet med byggnaderna påbörjas som planerat. 

Kommentar: Migrationsverket hyr lägenheter av hyresvärdar runt om i Sverige. Migrationsverket har även kollektiva bostäder och, när det behövs, upphandlade tillfälliga bostäder.

Just nu är behovet av bostäder större än vad Migrationsverket har tillgång till. 

Källa: Migrationsverket.se

Mass­flykts­di­rektivet

Massflyktsdirektivet innebär att ukrainska medborgare eller de som har skyddsstatus i Ukraina och har lämnat landet efter den ryska invasionen kan få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige.

En person som har fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har rätt att få hjälp med kost och logi, rätt att arbeta, rätt att söka grundläggande vård, rätt till skolgång för barn och visst ekonomiskt bistånd i Sverige.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!