Här får skuldsatta Västerviksbor hjälp

Västerviksborna var 2015 tillsammans skyldiga Kronofogden mer än 200 miljoner. Många som har svårt att betala av sina skulder söker hjälp hos kommunens skuldrådgivare och för vissa är det första gången som de pratar om sin ekonomi med någon annan.

Skuldrådgivare. Anna Öberg hjälper Västerviksbor som har mycket skulder eller som vill få råd kring sin privatekonomi. Hon berättar att många aldrig har pratat om sin ekonomi med andra innan de kommer till henne.

Skuldrådgivare. Anna Öberg hjälper Västerviksbor som har mycket skulder eller som vill få råd kring sin privatekonomi. Hon berättar att många aldrig har pratat om sin ekonomi med andra innan de kommer till henne.

Foto: Elin Lönn

Västervik2017-01-15 10:00

Antalet Västerviksbor som är restförda hos Kronofogden har minskat under de tre senaste åren. Samtidigt har den totala skulden ökat. I december 2015 hade 1 417 personer en sammanlagd skuld på mer än 208 miljoner kronor.

Många som blivit skuldsatta och som har svårt att få ihop ekonomin söker sig till kommunens budget- och skuldrådgivare Anna Öberg. Hos henne kan man bland annat få en överblick över sina skulder och ta fram en avbetalningsplan.

– En del har stoppat huvudet i sanden under flera år, de har inte orkat se hur mycket skulder de har, säger Anna Öberg.

Vissa av Annas rådsökande kommer med oöppnade räkningar och påminnelser eftersom det kan vara jobbigt att öppna dem. Anna Öberg säger att de kan öppna breven tillsammans eller att hon kan göra det åt den som söker hjälp. Det är ofta skamfyllt att inte kunna hantera sin ekonomi och många döljer problemen för sina anhöriga.

– Många säger att de inte har pratat om sin ekonomi med någon annan innan de träffar mig. Det blir en lättnad för dem.

Januari brukar kallas för årets fattigaste månad och enligt Anna Öberg så stämmer det till viss del. Hon säger att januari kan vara extra tuff i och med att vissa räkningar som man bara betalar en gång per år kommer i just januari. Det spelar också in att december är en månad då många konsumerar mer. Men det är inte bara konsumtion som gör att människor hamnar i ekonomiska svårigheter. Det förekommer dock att människor tar kreditlån för att få ihop vardagen, lån som de sedan har svårt att betala av.

– En del kanske går igenom en skilsmässa eller en konkurs. Det kan hända något som gör att man får högre utgifter men man har fortfarande samma inkomst.

Att göra en budget är något som Anna Öberg rekommenderar alla att göra, även om man inte behöver hjälp utifrån. Hon säger att man kan göra en lista på hur mycket pengar man får in och hur många utgifter man har varje månad för att få en bra koll på sin ekonomi. I budgeten kan man också tänka på något man vill kunna lägga pengar på framöver.

– Det kan vara bra att lägga undan varje månad till en semester eller till julklapparna. Planera, hur tråkigt det än låter.

Västerviksbor hos Kronofogden

Antal restförda personer

2010: 1 511

2011: 1 426

2012: 1 399

2013: 1 458

2014: 1 450

2015: 1 417

Total skuld

2010: 204 541 352

2011: 156 212 936

2012: 171 071 342

2013: 177 030 540

2014: 178 772 321

2015: 208 433 539

Källa: Kronofogden

Så får du ner dina kostnader

Här är några av Anna Öbergs tips om du hamnat i ekonomisk knipa eller bara vill få ner dina kostnader.

Planera middagarna och lägg undan matpengar.

Laga mat hemma och gör matlådor.

Gräv i frysen, ta tillvara på det du har hemma.

Sparar du kontinuerligt? Du kan ta en paus och återuppta det när du är på fötter igen. (Det är dock bra att ha ett sparande till oförutsedda utgifter som tandläkarbesök eller om frysen går sönder.)

Gå igenom förråden och garderoberna och se om du har saker du kan sälja.

Har du gymkort? Går du ofta till frisören? Hoppa över utgifter som inte är nödvändiga.

Se över elavtal och telefonabonnemang och se om du kan få ner kostnaderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!