Här får 75 nytt jobb

Intensivutbildas som kriminalvårdare till den nya väntanstalten.

I måndags började utbildningen för de 54 personer som ska bli kriminalvårdare vid den nya väntanstalten i höghuset på Norra sjukhuset. Här ses flertalet av dem under en rast. Över 1.000 sökte jobb inom kriminalvården. Dessa blev utvalda.

I måndags började utbildningen för de 54 personer som ska bli kriminalvårdare vid den nya väntanstalten i höghuset på Norra sjukhuset. Här ses flertalet av dem under en rast. Över 1.000 sökte jobb inom kriminalvården. Dessa blev utvalda.

Foto:

Västervik2005-02-02 00:25
I måndags påbörjade 54 personer en intensiv utbildning till kriminalvårdare. Utbildningen som normalt är på 17 veckor ska genomföras på elva veckor.
? Det blir mycket intensivt, säger Åsa Lindberg som är projektansvarig för rekrytering, utbildning och verksamhetsinnehåll.
Den 25 april ska den nya väntanstalten i höghuset vid Norra sjukhuset stå klar att ta emot 100 interner som väntar på en slutlig fängelseplats.
? Utbildningen är klar till dess, förhoppningsvis är ombyggnationen det också, säger Åsa Lindberg.

Efter Electrolux beslut att lägga ner i Västervik har kommunen fått statlig hjälp genom att Kriminalvårdsstyrelsen valt att placera den helt nya väntanstalten i Västervik. 75 tjänster skapas plus ytterligare sex tjänster som ska sköta transporterna.
Mycket talar för att det blir hög omsättning på de intagna och då krävs två bilar som rullar i stort sett dygnet runt mellan olika anstalter. Bilarna får sin bas i Västervik. Totalt skapas därmed 81 nya jobb i Västervik ? under fem år är det tänkt. Därefter ska det finnas så många fängelseplatser att en väntanstalt blir överflödig. Få tror att det blir så utan den kommer att permanentas. Dessutom finns planer på att bygga ett nytt fängelse i Västervik.

Intresset för tjänsterna var stort när de annonserades ut. Över 1.000 personer sökte. 54 personer utbildas som vårdare. Därefter ska det anställas kanslister, sjuksköterska, personalansvarig.
? Omkring 75 procent av tjänster har gått till Västerviksbor, många av dem var arbetslösa, säger Åsa Lindberg som förvånades att så många hade högskolepoäng.
Arbetslösa har inte haft förtur. Kriminalvården har rekryterat de personer som har ansetts vara bäst lämpade.

Utbildningen genomförs vid Norra sjukhuset, föreläsningar hålls i festsalen för de 54 vårdarna.
? Utbildningen innehåller allt från etik, samtal, mötet mellan människor, till att visitera en cell, eller en människa, greppteknik och framförallt självförsvar, säger Åsa Lindberg.
Dessutom ska de som går utbildningen sätta sig in i kriminalvårdens lagar och regelverk. För att dra igång den nya väntanstalten krävs det rutinerade krafter. Flera på myndigheten i länet går över till väntanstalten. All utbildning sköts med interna krafter.
I mitten av april ska alla personalkategorier gå samma utbildning.
? Den är anpassad efter förhållandena i höghuset, säger Åsa Lindberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om