Här bröt 11 förare mot lagen – på en timme: "Skäms"

Vid rondellen vid Ljunghedens handelsområde kunde vi under sammanlagt en timme se elva förare som bröt mot lagen.

Även i stadsmiljö är det flera som hanterar sin mobil under körning, vilket den högra bilden visar. Ingen av förarna i fordonen i den vänstra bilden av bilden gjorde det.

Även i stadsmiljö är det flera som hanterar sin mobil under körning, vilket den högra bilden visar. Ingen av förarna i fordonen i den vänstra bilden av bilden gjorde det.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2020-11-30 06:00

Vi stod på plats vid två tillfällen, en halvtimme vardera, vid rusningstid efter arbetsdagens slut. Uppskattningsvis passerade strax över 400 fordon på den korta tiden, vi kunde tydligt se elva personer som höll och hanterade sin mobiltelefon under körning.

En av de som ringde var en man i 60-årsåldern. Vi hann ifatt honom på parkeringen vid Biltema. Någon längre intervju ställde han inte upp på.

Varför pratade du i telefon?

– Jag skulle kolla med min fru vilka batterier som sitter i våra brandvarnare. Jag tänkte att jag inte skulle glömma, och ringde direkt. Det var kanske onödigt.

Vet du att det är olagligt?

– Men det är mycket som är ... Nu skäms jag ju lite, men inte så värst mycket, konstaterar han med ett leende.

Och så avslutades intervjun, på ett vänligt sätt ska tilläggas.

Är det så att fler verkligen pratar i telefon i år än förra året? Eller beror ökningen på något annat? 

Det finns flera förklaringar till ökningen, menar Martin Petersson. Han är polis och gruppchef på trafikenheten i Kalmar län.

– När den här lagen infördes var uppmärksamheten kring det stor, man var medveten om att lagändringen kom och vad den innebar. Polisen hade egna informationskampanjer, bland annat, media skrev mycket om det.

– Nu när det gått en tid så har nog medvetenheten minskat, och man är inne i "samma lunk" igen, man tänker inte på det på samma sätt.

Men polisen har även ändrat sitt arbetssätt, bland annat i och med coronakrisen, säger Petersson. Det bidrar till ökningen.

– Vi gör inte traditionella blåskontroller på samma sätt, utan inriktar oss på hastighetsöverträdelser och även det här brottet. De gör också att fler upptäcks. Ju mer vi jobbar mot vissa brott, desto fler upptäcker vi, så är det i allt polisarbete.

Han säger att det ofta handlar om slarv.

– "Jag skulle bara" är en vanlig förklaring vi får höra.

Förseelsen resulterar oftast i ett föreläggande på plats, alltså böter när man stoppas. Men nekar man till brott kan det gå så långt som till domstol.

Det är både på större vägar och i tätort som man ser rattsurfare i trafiken, vilket vår undersökning också visar.

– Och kanske att det väger över i tätbebyggt område, men det är svårt att säga. Man ringer för att berätta att man är på väg hem eller fråga vad som ska handlas. Det är ofta onödiga samtal, egentligen.

Karta: Rondellen vid Ljungheden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!