Här bestämmer personalen

Sedan Sundsgården/Nynäsgården lades ut på intraprenad har det blivit mer bullbak och bättre stämning. - Vi rår oss lite själva nu, säger Sonja Svensson, ansvarig för dagverksamheten på Sundsgården.

Marie Nyström har jobbat här i tre år. Hon uppskattar att personalen fått mer ansvar och besluten kan tas snabbare. Anette Karlsson bor på Sundsgården.

Marie Nyström har jobbat här i tre år. Hon uppskattar att personalen fått mer ansvar och besluten kan tas snabbare. Anette Karlsson bor på Sundsgården.

Foto: Ljungblad Margareta

Västervik2008-05-19 00:06
Det doftar gott från köket när VT kommer på besök. I en ugn gräddas det ostkaka.Just maten är något fler av de anställda nämner, när de ska peka på den största skillnaden före och efter man la ut boendena på intraprenad. När personalen själva får bestämma över budget och handling blir det både mer hembakat och större valmöjligheter. För att det är godare, men också mer kostnadseffektivt. Och det man sparar på maten kan man lägga på andra saker. Utflykter och resor, till exempel. - Vi blir mer medvetna om hur mycket pengar vi har att röra oss med när vi tillsammans har ansvaret. Det gör också att vi känner oss mer som ett team, säger Sonja Svensson.Intraprenadchefen Jan-Inge Gustavsson är ledaren i teamet. Han beskriver sig som snarare en lagledare, en coach, än en traditionell chef. Den lokala ledningsgruppen består av honom själv och representanter från de anställda. Tillsammans bestämmer de vad som ska prioriteras, köpas in och hur verksamheten ska läggas upp. När en person ska anställas är det han och en lokal samverkansgrupp i personalen som tar beslutet. - Jag tror det är jättebra att personalen är delaktiga. Delaktighet ökar trivseln på jobbet, och gillar personalen sitt jobb så blir det också bättre för de äldre, säger Jan-Inge Gustavsson.En annan fördel med intraprenaden, som Jan-Inge ser det, är avtalstiden på tre år. Under de tre åren kan de, till skillnad från vanliga kommunala boenden, själva hushålla med överskott och underskott i budgeten. Med andra ord, de kan spara pengarna från ett överskottsår för att lägga dem på något annat nästa år. Dessutom är man inte bunden till några speciella budgetramar, utan kan fördela sina resurser som man tycker är lämpligt.Finns det något som fungerat mindre bra under ert första år som intraprenad?
- Nej. Jag kan inte komma på något speciellt.Bakgrunden till att intraprenaden överhuvudtaget kom på tal var att kommunpolitikerna uppmuntrade till alternativa driftsformer. Jan-Inge Gustavsson och hans personal tog reda på vad intraprenad innebar, och alla var överens om att det verkade vara ett bra sätt att driva verksamheten. Någon ambition att i framtiden gå över till entreprenad finns dock inte, varken hos personalen eller chefen.- Tryggheten med att fortfarande finnas i kommunal regi är bra. Dessutom finns det en risk att bli uppköpt av någon vårdjätte om man blir entreprenad, menar Jan-Inge Gustavsson.Anna Åberg och Calle Jacobsson är båda hyresgäster på Nynäsgården. De har bara positiva saker att säga om sitt boende.- O ja, jag trivs. Det här är rena hotellet, säger Anna Åberg.- Ja, det är inte några fel på´t, instämmer Calle Jacobsson. Fast han tycker att det kan bli lite långsamt ibland. Nu när ryggen sviker honom är det svårt att vara med på de aktiviteter han förr engagerade sig i. Som gammal möbelsnickare reparerade och snickrade han mycket förut, på dagverksamheten. Anna Åberg tycker inte heller att hon utnyttjar aktivitetsutbudet särskilt väl. Fast igår var hon på teater, då Hallingebergsrevyn kom på besök.- Hon som spelade hästen var bra. Det var duktigt gjort, säger Anna Åberg och skrattar.
Intraprenad
Intraprenaden är en självständig enhet som själv hushåller med sina pengar. Intraprenadchefen och personalen har alltså ansvar för budgeten. Men till skillnad från entreprenaden har den fortfarande kommunen som ansvarig huvudman. I Västervik finns också servicehuset Korallen utlagt på intraprenad, liksom en enhet inom handikappomsorgen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om