Här är sjukhusets plan för sommaren

Sjukhuset kommer att dra ner på antalet vårdplatser under sommaren, men sjukhuschefen Henrik Holmberg tror att nerdragningarna bli något mindre än förra sommaren.

Just nu läggs pusslet för att få ihop en sommarbemanning på sjukhuset.

Just nu läggs pusslet för att få ihop en sommarbemanning på sjukhuset.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-04-27 18:00

Just nu pågår planeringen för sommaren för fullt. När sjukhuschefen Henrik Holmberg beskriver arbetet, så går tankarna till "Jönsson Ligan"-filmerna.

– Vi har en plan för sommaren, säger han.

Men precis som i filmerna kan planer störas. I sjukhusets fall handlar det om personalbrist. Konkurrensen om arbetskraften har varit hård i många år, och beroende på om vakanser uppstår oväntat kan förutsättningarna förändras.

– Vi försöker dra ner den elektiva, planerade vården så långt som möjligt, säger han.

Två kirurgavdelningar slås samman till en, antalet vårdplatser på ortopeden minskas. På medicinavdelningarna blir antalet vårdplatser ungefär som förra sommaren.

– Men sammantaget stänger vi nog något färre vårdplatser än förra sommaren, säger han.

Liksom tidigare somrar så har det gått ut erbjudande där personal får ersättning om de lägger semesterveckor utanför de tre sommarmånaderna. Samtidigt säger Henrik Holmberg att det inte går att pressa för långt.

Jacob Hoffsten, förtroendevald i Vårdförbundet, ser två nackdelar med att antalet vårdplatser på sjukhuset minskar över sommaren.

– Den ena är arbetsmiljön. Med färre platser så blir det mer pressat.

Den andra nackdelen är patientsäkerheten. När platserna blir färre så ökar risken för att patienter får skrivas in på andra avdelningar än man normalt skulle placeras. Det innebär att personalen får göra bedömningar av patientgrupper där man kanske inte har så stor erfarenhet.

Samtidigt har Jacob Hoffsten förståelse för att personalbristen gör att man måste dra ner på antalet platser.

Gör sjukhusledningen och landstinget vad man kan för att hantera situationen?

– I det korta perspektivet kunde man kanske ha satt igång tidigare med att söka personal, och planera för om man inte får in bemanning. Vi vet ju redan innan att det kommer att bli tufft till sommaren.

På lång sikt menar han att landstinget behöver arbeta för att bli en attraktivare arbetsgivare.

– Det handlar om arbetstider, löner och andra villkor.

Den tuffa situationen att få ihop sommarschemat drabbar de anställda på ett annat sätt.

– Det finns anställda som inte fått besked om när de får semester, och vi är snart framme i maj. Det gör inte jobbet attraktivare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!