Från och med i höst går det att plugga till samhällsplanerare på Campus Västervik. Det är en treårig utbildning som går under namnet "Tillämpad samhällsplanering" och ges i samarbete med Högskolan Väst.
Enligt Campus är det här en kompetens som är eftertraktad på arbetsmarknaden – men det är också en större fråga för hela näringslivet. I dag är det ofta långa handläggningstider när man till exempel ska stycka av mark vid generationsskiften eller i dödsbon, planlägga industrimark eller liknande.
– Att utbilda fler samhällsplanerare är ett viktigt steg för att korta ner handläggningstiderna i Västerviks kommun, säger Benny Ahlsén, utbildningskoordinator på Campus Västervik.
Var kan man arbeta som samhällsplanerare i Västervik?
– Det är framför allt på Lantmäteriet och på samhällsbyggnadsenheten.
Hur många platser kommer det att finnas på utbildningen?
– Initialt kommer det finnas 15-20 platser.
På Högskolan Väst fanns tidigare en utbildning till lantmätare och en annan till lantmäteriingenjör. Den här utbildningen är en sammanslagning av de två tidigare, och innehållet har moderniserats. Studenterna ska lära sig nya tekniska verktyg som kommer alltmer inom samhällsplanering idag, så som VR-teknik.
En annan förändring på Campus nästa år är att programmen socialpsykiatrisk vård samt specialistsjuksköterska med inriktning mot distriktssköterska – avancerad vård i hemmet, tar en paus. Tanken är att de ska starta igen om ett par år.