Det är en kylig morgon. Fem minusgrader. Men temperaturen är det sista chaufförerna tänker på när de samlas runt Akko Karlsson, som är miljöpartist och initiativtagare.
Påsar för blöjor. Munskydd. Bilbarnstolar.
– Här finns klämmisar till barnen, som en tjej kom och lämnade till mig igårkväll, de får vi portionera ut i bussarna, säger Karlsson till gruppen strax före avfärd, och pekar på en påse.
Under söndagen anländer en polsk färja med 200 flyktingar till Nynäshamn. Av dessa är ett tjugotal barn. Åtta av dem är yngre än två år.
– Vi kan ta ungefär 40 personer. Idag kommer vi prioritera de med småbarn, berättar Karlsson.
Under lördagen fick hon veta att Västervikarna behöver rycka in. Hushållningssällskapet lånar ut Gamlebygymnasiets minibussar. Karlsson fick snabbt tag i chaufförer till alla fem minibussar.
– Vilka fantastiska människor som ställer upp och är chaufförer. Och vi är så tacksamma för Gamlebygymnasiet, att vi får låna bussarna.
Chaufförerna heter Janne Näsström, Mattias Kessén, Tomas Olsson, Erik Askenberger, Hassan Mahmoud och Christer Lambertsson.
– Man vill hjälpa till. Visst kan man skänka pengar, men det är frustrerande att bara sitta hemma. Det känns bra att få göra något praktiskt och konkret, säger Erik.
Till bussarna behövdes bilbarnstolar, och Karlsson ställde frågan i Facebookgrupper.
– Vi fick enormt gensvar. Det bara vällde in, berättar Karlsson.
Per Sverud, som åker i följebilen med Karlsson, berättar att människor lämnade bilbarnstolarna hos honom under lördagskvällen.
– Vi har fått en del som vi kan skänka vidare.
Chauffören Hassan Mahmoud har en speciell relation till dagens resa.
– Jag vill underlätta på de sätt jag kan. Jag pluggade i Ukraina, och bodde där mellan 2006 och 2013. Vi pratar ryska hemma eftersom min fru är från Ukraina. Hennes mamma har kommit till oss, men vi har mycket släkt och vänner kvar i Ukraina. Det är tufft när de ringer och berättar vad som händer, berättar han.
Vid lunchtid på söndagen ska bussarna vara framme i Nynäshamn för att möta de Ukrainska flyktingarna som rest hela natten.
Ett fåtal Ukrainska flyktingar har redan anlänt till Västervik, men det här blir den första större gruppen.
Kommunens tjänsteman i beredskap, och regionens dito, är informerade och förberedda.
När Västerviksgänget mött upp färjan fortsätter logistikarbetet. De ankommande familjekonstellationerna var ännu oklara under söndagsmorgonen.
De som vill får hjälp att ta sig till Migrationsverket på plats, men att registrera sig kan ta många timmar.
– När vi mötts upp kommer jag börja ringa runt till anmälda värdfamiljer och matcha ihop dem med de som kommer. Ikväll kommer vi skjutsa ut dem.
Små barn ska prioriteras till centrala Gamleby och Västervik – för närheten till vårdcentraler.
– Vi har fått in ett 50-tal anmälningar från folk som kan vara värdfamiljer, men det kommer behövas mer.
Under lördagen ringde Akko Karlssons telefon från tidig morgon till sen kväll. Snart kommer hon behöva mer administrativ hjälp.
– Vi söker just nu också efter långsiktigt boende till en äldre dam och hennes dotter. Och deras katt. Via Migrationsverkets boenden får de inte ha djur med sig. Det kan tyckas löjligt, men ibland är djuren det enda de har kvar, säger hon, och fortsätter:
– Redan på tisdag kommer ännu en färja med 700 personer. Migrationsverket har själva sagt att de kommer behöva hjälp med boende, från alla som vill.
– Men vi tar en sak i taget, konstaterar hon, innan hon tar på sig reflexvästen och förbereder sig för avfärd.