Flera båtmotorer stulna i kommunen

En förbipasserande såg hur en båt låg och drev i fjärden, sedan att fler båtar låg där de inte skulle ligga. Tjuvar hade varit i farten.

Bryggsamfälligheten i Östra Skälo har utsatts för stölder.

Bryggsamfälligheten i Östra Skälo har utsatts för stölder.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Västervik2024-10-10 10:33

Totalt har polisen fått in sex polisanmälningar som rörde inbrottet hos bryggsamfälligheten på Östra Skälö. Senare drogs en av anmälningarna tillbaka efter att båten med tillhörande motor hittats.

Tjuven, eller kanske troligare tjuvarna, har kört iväg med båtarna till en skyddad vik 600 meter bort. Där har man plockat bort motorerna.

Den möjliga brottstiden varierar mellan de fem anmälningarna, men sammantaget pekar anmälningarna på att det hänt någon gång mellan 21:00 i tisdags och i onsdags förmiddag.

I två fall finns värden på motorerna uppgivna: 116 000 kronor för en motor och 60 000 kronor för en annan motor.

Kenthh Ossiansson, ordförande i bryggsamfälligheten, berättar om hur han fick höra talas om stölderna via sin syster. Han bor själv på annan ort och har inte hunnit besiktiga platsen.

– Vi har två bryggor som är inhägnade, och låsta med rejäla lås. Det verkar som att man gått sjövägen. Då hjälper inga lås.

Torbjörn Svensson är en av dem som drabbades. Han berättar om hur en person som åkte båt mellan Västra Eknö och Skälö reagerade på att det låg en båt och drev ute på fjärden.

– Han kände igen att det var min brors båt. Han gick närmare och så att motorn saknades, sedan såg han att det låg fler båtar på land på ett ställe.

Brottet verkar ha varit noggrant planerat. Från platsen där båtarna låg går en skogsväg.

– De måste ha varit flera. Min motor vägde över 100 kilo den bär man inte utan vidare, säger Torbjörn Svensson, och lägger till.

– Det ser ut som ett beställningsjobb.

Bland motorerna som stals fanns åtminstone en som var tyngre än så.

För Torbjön Svensson återstår det otacksamma jobbet att börja fundera på att skaffa en ny båtmotor. Trots att motorn var försäkrad så kommer det att kännas i plånboken med självrisk och åldersavdrag på motorn.

Kan man skydda sig bättre?

– Jag vet inte. Vi använder grov kätting som är godkänd av försäkringsbolaget. Den har klippts av på något sätt. Motorn är fäst med bultar där har man använt vinkelslip. Jag vet inte vad man kan göra mer. Spårsändare kanske...

Det finns än så länge inga misstänka för stölderna.

Tillvägagångssättet, där tjuvarna kör iväg med båtarna och plockar bort motorerna, liknar det fall som vi berättade om på onsdagen i Kaggebo på andra sidan östgötagränsen. Där hade polisen hittat fyra båtar som misstänktes vara stulna. Man hade inte kommit i kontakt med båtarnas ägare, men misstänkte att båtarna plockats på sina motorer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!