Hanna fick utbildning men ingen lärlingsplats

Hanna Lundén, Gamleby, ville utbilda sig till plåtslagare. En eftertraktad yrkesman och hon fick utbildning via arbetsförmedlingen. Men för att bli fullvärdig i yrket krävs tusentals lärlingstimmar och någon lärlingsplats har hon inte lyckats få.

Hanna Lundén, Gamleby, har inte lyckats få någon lärlingsplats trots att hon enträget försökt i ett helt år. Får hon inte någon lärlingsplats så är hennes grundutbildning som plåtslagare värdelös.

Hanna Lundén, Gamleby, har inte lyckats få någon lärlingsplats trots att hon enträget försökt i ett helt år. Får hon inte någon lärlingsplats så är hennes grundutbildning som plåtslagare värdelös.

Foto: Hans Brandin

Västervik2011-01-27 00:00

Hanna är kritisk till utbildningssystemet.

- Jag tycker att det borde finnas en lärlingsplats att tillgå efter utbildningen, annars är den inte komplett, säger Hanna Lundén. I alla fall borde man få gå före praktikanter (som inte har lön) från arbetsförmedlingen. Det är ett år sedan jag slutförde min grundutbildning och sedan dess har jag själv fått försöka hitta en lärlingsplats.

- Alla plåtslagerier runt omkring har jag varit i kontakt med. Jag har ringt, mejlat och skickat brev. Jag har också sökt lediga tjänster som plåtslagare på annat håll. Tyvärr så är det så att antingen har plåtslagerierna redan lärlingar eller praktikanter eller så vill de bara ha färdigutbildade yrkesmän.

Hanna Lundén är praktiskt och konstnärligt lagd. Hon gillar att skapa och är något av en perfektionist.

- Jag fastnade för plåtslageri och det passar mig verkligen. Plåt är ett fantastiskt material och för att resultatet ska bli bra och hålla länge så måste man vara petig.

Från början hade Hanna Lundén tänkt gå utbildningen i Övertorneå.

- Jag och min sambo skulle gå var sin utbildning där. Vi var uppe och tittade och blev väldigt nöjda. Allt verkade jättebra och vi placerades i kö. Men sedan drog arbetsförmedlingen ner och vi ströks ur kön.

- Under väntetiden fick jag en praktik på ett företag i Västervik. Där var jag i tre månader och trivdes väldigt bra. Därefter fick jag hjälp med en plåtslagarutbildning i Norrköping som vissa dagar var förlagd till ett företag i Västervik.

Nu har Hanna slutat grundutbildningen och det återstår flera års arbete i branschen innan hon kan kalla sig plåtslagare och göra anspråk på full avtalsenlig lön. Men där är det stopp. Hon får ingen lärlingsplats.

- När jag började utbildningen fick jag höra att plåtslagare var det brist på och det fanns gott om jobb. Det hör jag fortfarande, men någon lärlingsplats får jag inte.

Beror det på ditt kön?
- Till viss del kan det bero på att jag är tjej, säger Hanna Lundén. Många är kvar i föreställningen att det är ett mansyrke, medan andra är öppna på det området.

- Efter en tid har jag börjat ifrågasätta mig själv när man får den antydan. Men under utbildningen klarade jag alla uppgifter. Visst är det ett tungt jobb i vissa delar, men det fanns inget som jag inte klarade av och jag gjorde alla uppgifter färdiga.

Har Emma Johansson på Falla plåtslageri bidragit till ditt yrkesval?
- Jag kände inte till Emma när jag började min utbildning, men det var väldigt roligt och inspirerande att höra om henne.

Två plåtslagerier i Västervik fick frågan:

Skulle du anställa en kvinnlig plåtslagarelärling?
- Det finns ingen skillnad på tjejer och killar när det gäller färdigheten, säger Janne Nilsson, Nya Pylads, Västervik. Den skillnad som finns är den fysiska aspekten, ibland är det ett tungt arbete. Men kvalitetsmässigt vet jag att tjejer kan lika bra och jag skulle visst kunna tänka mig att anställa en tjej.

Johan Rosengren, Plåtson AB, Västervik:

- Jag har redan två lärlingar, annars skulle jag inte ha några problem med att anställa en tjej. De gör minst lika bra jobb som en kille.

Borde inte arbetsförmedlingen orda en lärlingsplats efter grundutbildningen?
Ulf Johansson, Arbetsförmedlingen, Västervik:

- Jag kan inte prata om just det här fallet, men det klart att vi tillsammans med personen som gått utbildning ska försöka hitta er lärlingsplats. När man går in i en arbetsmarknadsutbildning brukar det vara kopplat till att det finns en arbetsgivare efter utbildningen.

- Om den aktuella personen söker över hela riket finns säkert en plats, det finns 45 lediga platser som tunnplåtslagare idag. Plåtslagare är ett yrke på uppgång.

Lärling
Alla som väljer gymnasiala yrkesprogram - snickare, målare, elektriker, plåtslagare...- måste ha praktisk övning. Det kan ske genom en lärlingsplats, som är en anställning med lägre lön. För plåtslagare är det 5 800 timmar eller cirka tre år innan prov för yrkesbevis kan avläggas. Först därefter kan personen få full lön. Under lärlingstiden ska företaget åta sig att handleda och viss mån ordna övningar och prover i yrket.
Källa: Byggnads.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om