Handläggarna utreder de äldres behov

- Vi ska alltid prova med hemtjänst först och se om det kanske räcker till, berättar Theresia Enström och Helene Axelsson som arbetar som handläggare i äldreomsorgen och utreder hjälpbehovet. Utredningsenheten hade öppet hus på tisdagseftermiddagen.

- Vi ska alltid prova med hemtjänst först och se om det kanske räcker till, berättar Theresia Enström och Helene Axelsson som arbetar som handläggare i äldreomsorgen och utreder hjälpbehovet. Utredningsenheten hade öppet hus på tisdagseftermiddagen.

Foto:

Västervik2005-03-02 00:25
Att få hemtjänst när man blir gammal kan man inte bara ringa och beställa. Det ska behovsprövas av socialförvaltningens handläggare. De arbetar på utredningsenheten på Esplanaden i Västervik som hade öppet hus under tisdagen, som en del av den pågående Äldreveckan. Två av handläggarna är Helene Axelsson och Theresia Enström:
- Vanligast är ansökan om hemtjänst, men behov av korttidsboende eller anhörigbidrag är också vanligt. Ansökan kan komma både från den äldre själv, från någon anhörig eller vid en utskrivning från sjukhuset. Då gör vi en utredning för att se hur stort behovet är.
- Är det första gången vi gör en bedömning är den enskildes berättelse väldigt viktig. Men vi hör också med de anhöriga och vi gör alltid hembesök. Då ser vi över vad man behöver hjälp med. Trygghetslarm är det som man oftast börjar med och sedan kan behoven öka.

I Västervik tillämpas principen att man ska bo kvar hemma så länge det går. För att få flytta till ett särskilt boende är kriterierna att man inte kan ta hand om sig själv, att man till exempel inte klarar av att kalla på hjälp när det behövs.
- De allra flesta vill bo kvar hemma men inte alla. Det är inte som det var förr, att även den som var ganska pigg men gammal kunde få flytta till ålderdomshem, berättar Helene Axelsson.
Hemtjänsten ökar och i takt med den också dagverksamheten.
- Ensamheten är ett stort problem och de som fått hjälp till individuell dagverksamhet och kommer ut bland andra är jättenöjda,

Städning är vanligt att man behöver hjälp med i början.
- De allra flesta försöker klara sig själv så länge det bara går. Men får man ont då kan städningen vara det som först tar emot, säger Helene Axelsson.
- Var fjortonde dag kan man få hjälp med städning i högst två rum och kök, hall och badrum förstås, berättar Theresia Enström. Bor man större får man ordna den städningen på annat sätt.
För en tilläggsavgift kan man köpa sig mer service.
De anhöriga står för en stor del av omsorgen om de äldre. I de allra flesta fall är det en maka eller make som står för vården och kan då få ett anhörigvårdbidrag för arbetet, om den anhörige också är pensionär.

Socialtjänstlagen är en ramlag som styr arbetet för biståndshandläggarna, plus kommunens egna beslut om hur lagen ska tillämpas. Theresia Enström arbetar nu med utformningen av nya riktlinjer för bedömningar av äldreomsorgsbehov.
Vid invigningen av äldreveckan på måndagen sade socialchefen Jörgen Olsson att man borde få välja själv om man vill bo i äldreboende och att det inte borde biståndsbedömas. De båda handläggarna tror inte att fler då skulle välja särskilt boende, däremot att många vill bo i seniorboende med tillgång till service, så som planeras på Långrevsgatan.
- Den modellen tror vi skarpt på.

Att vara handläggare på utredningsenheten är ett mångsidigt arbete menar Helene Axelsson:
- Det blir aldrig monotont, man har så många kontakter hela tiden. Det är inget lätt yrke men man försöker lösa allt så gott man kan.
- Det största problemet är att man ibland måste arbeta emot sina egna värderingar, att man inte kan ge så mycket hjälp som man vill till den som inte uppfyller kriterierna för att få hjälp.
HandläggarenhetenTolv handläggare arbetar i två grupper med dels bestånd till ålderspensionärer, dels bistånd till yngre handikappade. Flera pensionsavgångar bland handläggarna i Västervik på senare år har gjort att det blivit en stor omsättning på personal och flera är i dag ganska nyligen utbildade.
För att bli biståndshandläggare kan man utbilda till socionom eller gå på social- och vårdvetenskapliga högskoleprogrammet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om