Handla säkert på nätet

Kapade konton, stulna kortuppgifter och falska fakturor. Att handla på nätet är förenat med en viss risk. De flesta incidenterna handlar om rena bedrägerier på köp- och säljsajter.

Marek Andersson är jurist på Konsumentverkets rättsavdelning.Foto: Konsumentverket

Marek Andersson är jurist på Konsumentverkets rättsavdelning.Foto: Konsumentverket

Foto:

Västervik2011-03-05 00:00

Handeln på nätet ökar för varje år. Framför allt är det enkelheten som lockar, att kunna sitta hemma i lugn och ro och köpa varor som sedan levereras hem. Samtidigt är det fler som blir lurade på sina pengar. Förra året polisanmäldes 13 000 nätbaserade bedrägeribrott, vilket är en markant ökning bara under de senaste åren.

I de flesta fall är det rena lurendrejeriaffärer som sker på olika köp- och säljsajter där utlovade varor eller pengar inte skickas.

Men det som de flesta är mest oroade över ska hända är att någon ska komma åt ens kontouppgifter eller bankkonto. Och oron kan vara befogad.

Marek Andersson, jurist på Konsumentverkets rättsavdelning, säger att det alltid kommer att finnas hackare som går in för att bryta sig in på andras konton - och de kan vara mycket svåra att stoppa.

- De utvecklar hela tiden sina metoder. Det kan vara allt ifrån virus och trojaner som är inne i datorn och sniffar medan du skriver ditt kreditkortsnummer, till att någon helt enkelt har tar över din router.

Ett sätt att skydda sig är att byta ut de standardlösenord som följer med till exempel routern, och att installera brandvägg och antivirusprogram.

Även användandet av okrypterade och öppna nätverk som till exempel Telia Homerun, The Cloud, och andra som kan finnas på kaféer och hotell, kan också innebära risk för att någon kopierar personliga uppgifter.

- Då är det säkrare att använda 3G-nätet för att handla på internet, säger Marek Andersson.

Andra säkerhetsåtgärder som är lite enklare, men nog så viktiga, är att kontrollera om det finns kontaktuppgifter till företaget man tänker handla av. Finns det bara en mejl- eller en msn-adress bör man dra öronen åt sig, tycker Marek Andersson.

Genom att söka på olika konsumentsidor som Prisjakt, Cint, med flera, kan man se omdömen från andra.

- Är det någon som varit missnöjd över ett företag så har de garanterat skrivit något om det.

Det senaste som blossat upp på bedrägerifronten är olika värderingssajter där man kan få reda på allt från vem man är lik, om man är i riskzonen för att lida av övervikt till värdet på bilen eller huset. Ofta uppfattas de som gratistjänster och man får lämna olika personuppgifter som bilregistreringsnummer eller personnummer och sedan godkänna för att komma vidare.

- Folk tror att det är mest på skoj och det klickas väldigt mycket på ok-knappen. Men då kan du också ha godkänt villkoren, vilket kan innebära att de har rätt att fakturera dig.

Ersättning

1. Lämna aldrig ut kort- eller bankuppgifter och betala aldrig i förskott.

2. De flesta banker har ett eget säkerhetssystem som man som kund kan ansöka om och som ökar säkerheten markant. Detsamma gäller betalsystem som Paypal eller Payson.

3. Kontrollera att det finns kontaktuppgifter på sajten du vill handla på. Provring om du är osäker.

4. Ta reda på hur lång leveranstiden är. Och tillkommer det kostnad för frakt, moms och tull?

5. Vid handel på okända sajter kan du kontrollera att anslutningen är säker. Webbadressen ska börja med https i stället för http. Då visas också en liten hänglås-ikon längst ner på statusraden.

6. Gör en sökning på företaget på olika prisjämförelsesajter och läs andras omdömen.

7. Gör aldrig några transaktioner eller köp på ett oskyddat nätverk (WLAN) som Telia Homerun, The Cloud med flera.

8. Byt ut alla färdiga lösenord till router, brandvägg, e-post, antivirusprogram med flera.

9. Den som handlar ofta på nätet kan köpa en VPN-tjänst - virtual private network - som ger ett gott skydd vid handel på internet.

10. Se upp för riktigt låga priser. "Låter det för bra för att vara sant så är det oftast det", är polisens devis. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om