Handels kräver högre löner

Handels har varslat om strejk om man inte får igenom sina lönekrav. ÖoB i Västervik berörs inte av varslet, men Pernilla Ericsson, fackombud, säger att Handels krav och varslet om strejk är helt rimliga. - Vill man ha något får man ta till storsläggan.

Pernilla Ericsson, fackombud på ÖoB i Västervik, tycker att kraven om löner är rimliga. Foto: Anders Steiner

Pernilla Ericsson, fackombud på ÖoB i Västervik, tycker att kraven om löner är rimliga. Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-04-05 00:00

Fackförbundet Handels vill ha tryggare anställningar och högre löner för sina anställda. 860 kronor i löneökning varje månad, plus en hundring extra för att jämna ut löneskillnaden mellan kvinno- och mansdominerade branscher.

Efter att Svensk Handel avbrutit förhandlingarna har Handels varslat om strejk. Pernilla Ericsson, fackombud på ÖoB i Västervik, säger att informationen hon fått har varit knapphändig men att fackets krav är helt rimliga.

- Vill vi ha högre lön? Svar ja. Det är låga löner i vår bransch, trots att det är tungt och slitsamt arbete vi utför.

Pernilla säger att arbetsplatser inom Handels ofta glöms bort när det talas om tungt arbete. Att facket kräver en löneutjämning tycker hon är befogat och hon menar att kvinnodominansen är uppenbar.

- Vart man än tittar här är det kvinnor som jobbar.

ÖoB i Västervik är inte berörda av varslet och deras lager är inte heller inblandat.

- Om inte Handels får igenom sina krav finns ingen annan utväg än strejk, säger Pernilla. Ett alternativ skulle kunna vara övertidsblockad men det kommer man enligt Pernilla inte långt med,

- Vill man ha något får man ta till storsläggan. En strejk drabbar arbetsgivaren och det är ingen mening med att lägga ett varsel som inte känns.

Bland personalen på ÖoB i Västervik är hundra procent fackligt anslutna. Pernilla säger att det inte går att ställa krav utan medlemmar.

- Ju fler vi är, desto större påtryckningar kan vi göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om