Västerviksborna handlade för två miljarder kronor förra året, vilket betyder att omsättningen ligger kvar på samma nivå som föregående år. Dagligvaruhandeln ökade med tre procent - medan sällanköpshandeln minskade lika mycket.
Bättre gick det i Kalmar, där man ökade med 123 miljoner kronor förra året. I Oskarshamn ökade omsättningen med 75 miljoner.
Hos grannarna i norr, Linköping och Norrköping, har handeln fått ett rejält uppsving de senaste åren. Även förra året ökade omsättningen i båda städerna.
Tobias Ahlstedt, handelsledare, varför ökar inte omsättningen i Västervik?
- Vi har en väldigt bra butikspalett i Västervik, men det är väldigt mycket styrt av varumärkeshantering. Går det upp tv-reklam på Cubus och Nellys, och de bara finns i de större städerna, så blir det så att man får dem på näthinnan.
Västerviksbutikerna behöver synas mer, enligt Tobias Ahlstedt. Med bättre marknadsföring tror han att siffrorna kan bättras på till nästa år. Inte minst med hjälp av de stora kedjorna som etablerat sig på sistone, till exempel Biltema.
- Vi måste nå ut med detta. Det är ett av mina missions här i Västervik.
I år har det hittills sett tuffare ut för handlarna. Svensk Handel Stil:s blixtindex, som presenterades i går, visade att försäljningen av kläder och skor minskat mellan januari och augusti jämfört med samma period förra året. Mikael Sandström, ordförande, förväntar sig en rejäl nedgång på helåret.
- Den främsta orsaken är det allmänna ekonomiska läget. Det är ju inte bara kläder som har sjunkit, säger han till Svenska Dagbladet.
Tobias Ahlstedt tycker att det är svårt att sia om hur nedgången kommer att slå lokalt.
- Konjunktursvängningarna kommer att bli tätare och tätare, vi har en snabbare ekonomi. Men jag vet inte hur kunderna i Västerviks kommun kommer att tänka.