Han vill vårda minnet av Fred Åkerström – ger ut biografi

Han kallar sig för en riddare av Freds minne. Nu vill Lars Nylin att fler ska få upp ögonen för vissångaren Fred Åkerström, som under många år var en flitigt återkommande gäst på Visfestivalen i Västervik.

Lars Nylin har skrivit en biografi om Fred Åkerström och planerar även en dokumentärfilm i framtiden. Nyligen var han i Västervik där han gick i Fred Åkerströms fotspår och letade material till sin kommande film.

Lars Nylin har skrivit en biografi om Fred Åkerström och planerar även en dokumentärfilm i framtiden. Nyligen var han i Västervik där han gick i Fred Åkerströms fotspår och letade material till sin kommande film.

Foto: Marie Kerrolf

Västervik2024-09-28 20:00

Den 14 oktober smäller det. Efter några förseningar kommer Lars Nylins bok ut. Den har fått den enkla titeln: "Fred Åkerström. Biografin.". En blinkning mot en motsvarande biografi om en annan känd svensk visartist – Carl Michael Bellman. 

– Men den är förstås inte lika omfattande, säger Lars Nylin blygsamt. 

undefined
Snart kommer en uttömmande biografi över Fred Åkerströms liv och gärning ut. I boken är Västervik ständigt förekommande då visartisten många gånger framträdde här.

En anledning kan vara att det helt enkelt inte finns så mycket dokumentation kring Fred Åkerström. I jämförelse med andra giganter inom visvärlden, som Cornelis Vreeswijk, Olle Adolphson, med flera, har det varit relativt tyst kring Fred Åkerströms liv och gärning. 

– Han är värd att komma ut ur deras skuggor. Visfestivalen i Västervik delade visserligen under många år ut ett stipendium till hans minne, men det har inte gjorts några tributer, inga minnesspelningar, inte skrivits några böcker.

undefined
Vid sitt senaste besök i Västervik passade Lars Nylin på att bläddra i gamla exemplar av Västerviks-Tidningen.

Själv fastnade Lars Nylin för Fred Åkerström redan som tonåring när han under en skolresa till Skansen i Stockholm i mitten av 1970-talet såg honom i Trio CMB, som tolkade Bellman. Trots att Fred Åkerström gjorde ytterst lite egenkomponerad musik var hans storhet påtaglig, menar han.

– Hans Bellmantolkningar har en stor och mogen publik och de riktiga nördarna uppskattar även hans Ruben Nilson-tolkningar.

Fred Åkerströms absolut mest älskade låt blev dock en svensk variant av Tom Paxtons "I give you the morning" från 1969. Freds tolkning, Jag ger dig min morgon, är kanske den som flest förknippar med Åkerström, och av de cirka 20 covers som gjorts på den är det Fred Åkerströms som är överlägset mest känd och spelad.  I dag har den närmare 26 miljoner spelningar på Spotify.

undefined
I Västerviks-Tidningens arkiv finns många artiklar om Fred Åkerström och hans besök i Västervik. Lars Nylin efterlyser även privata bilder och filmer till en kommande dokumentär.

Under 1990-talet fick Lars Nylin förmånen att via det skivbolag där han jobbade, Warner Music, arbeta med utgivningen av Fred Åkerströms musik. Där fick han även kontakt med Freds dotter, CajsaStina Åkerström, som nyligen slagit igenom med sin musik.

Under pandemin tog Lars Nylin åter kontakt med CajsaStina och frågade om han kunde få skapa och administrera en officiell Facebooksida för Fred Åkerström. I dag har sidan 11 000 följare och mycket av det material och den kunskap som förmedlats via sidan har också utgjort underlag till boken.

– Det finns ett latent intresse kring Freds musik och sidan har fler följare än alla Cornelisgrupper tillsammans, med dagliga inlägg, säger Lars Nylin.

Arbetet med Facebooksidan födde idén om en biografi. Under arbetet med boken samarbetade Lars Nylin tätt med CajsaStina Åkerström, de lärde känna varandra och är i dag ett par! 

Att skriva en bok om sin älskades far kan vara förknippat med vissa svårigheter, intygar Lars Nylin.

– Det är svårt att säga hur färgad boken är av att jag lever så nära CajsaStina men jag hoppas att hon och hennes mamma varit ärliga när de i tårdrypande ordalag varit oerhört positiva till min bok. En hel del av källmaterialet kommer också från CajsaStinas bok "Du och jag, farsan" som gavs ut 2010 och blev en slags uppgörelse mellan henne och fadern. Hon är den som skildrat honom mest komplext.

undefined
Från Västerviks-Tidningens förstasida den 12 juli 1967. "Fred Åkerström gjorde succé", lyder rubriken.

Eftersom Fred Åkerström var en återkommande gäst på Visfestivalen, förekommer Västervik en hel del i boken. 

– Västervik har en allmän närvaro genom att många av Freds tidiga framträdanden ägde rum där. Han debuterade 1963 och under Visfestivalens andra år, 1967, spelade han huvudrollen. Han är en av dem som framträtt flest gånger på Visfestivalen och som bidragit till att popularisera den.

Några av bokens mer dramatiska scener utspelar sig också i Västervik. Som 1983 då ett uppbrott från dåvarande hustrun ledde till att en extra trasig Fred gick upp på Visfestivalens scen – och gav ett av sina starkaste framträdanden någonsin. 

1985, bara en kort tid innan sin bortgång, spelade han också på festivalen och framträdandet blev ett av hans sista i livet.

undefined
Vid sitt besök i Västervik passade Lars Nylin även på att titta in till Åsa Jägerhorn på Tjustgalleriet. Åsa ingick i den inre Visfestivalkretsen under de första åren och kunde visa upp ett stort antal privata bilder där Fred Åkerström och andra legendarer förekommer.
undefined
Legendarer som Hansi Schwarz, Jeja Sundström, Stefan Demert och naturligtvis Fred Åkerström förekommer på Åsa Jägerhorns privata bilder, som här från Visfestivalen 1970.

Trots att boken nu är klar för utgivning, stannar inte Lars Nylins nyfikenhet på att skildra Fred Åkerström där. 

– Under tiden har tankarna kommit och gått om ett dokumentärfilmsprojekt som jag hoppas ska bli av. Det är jättespännande och jag för dialog med flera aktörer, säger Lars Nylin som inför framställandet av filmen har en efterlysning till Västerviksbor och andra som bevistat festivalen genom åren:

– Jag är på jakt efter filmer och bilder där Fred Åkerström förekommer. Kanske finns det gamla privata filmklipp från ruinen, som någon vill dela med sig av, säger han.

Fred Åkerström

Fred Åkerström, född som Bo Gunnar Åkerström föddes 27 januari 1937 i Stockholm. Han hittades död i sin lägenhet i Karlskrona den 9 augusti 1985.

Han slog igenom redan i början av 1960-talet med sina Ruben Nilson-tolkningar. Senare blev han också en hängiven Bellman-tolkare. Han har också tolkat bland annat Birger Sjöberg, Stig Dagerman och Fritz Sjöström. Under 1960-talets andra hälft spelade han in många politiska visor.

Lars Nylins biografi om Fred Åkerström kommer ut den 14 oktober. Den 14 december kommer Lars Nylin till Hultgrens bokhandel, i Västervik för att signera den.

Den officiella Facebooksidan om Fred Åkerström heter Fred Åkerströms - officiella.

Har du privata bilder eller filmer på Fred Åkerström? Mejla till lars.sheriff@gmail.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!