Han startade eget efter uppsägningen

När Västrumsgården gick i konkurs i mars förra året förlorade Lennart Cederlöf sitt jobb. Men istället för att acceptera arbetslösheten tog han hjälp av arbetsförmedlingen och TRR Trygghetsrådet och startade eget företag.

Blev uppsagd. Lennart Cederlöf förlorade sitt arbete när Västrumsgården gick i konkurs förra året. Nu har han precis startat ett eget företag. FOTO: ANDERS STEINER

Blev uppsagd. Lennart Cederlöf förlorade sitt arbete när Västrumsgården gick i konkurs förra året. Nu har han precis startat ett eget företag. FOTO: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2006-02-15 00:25
- Det är en spännande utmaning att vid 55-års ålder starta eget företag. Jag ser det som ett privilegium att få den här möjligheten, säger Lennart Cederlöf.
På provisionsbasis säljer och leasar han nu bland annat ut massagestolar till privata företag, kommuner och landsting. Stolarna kommer från ett företag i Lidköping, och Lennart Cederlöf har ensamrätt att sälja företagets produkter i Östergötland och Västerviks kommun.
- Norrköping ingår inte i mitt distrikt, men annars åker jag runt i hela Östergötland. En förutsättning för att det här ska fungera är att det finns i alla fall en större stad i Linköpings storlek i distriktet.

Förberedelserna inför starten av företaget har pågått i några månader, med bland annat kundkontakter och samtal med bank och försäkringsbolag.
På pappret är dock bolaget pinfärskt - i måndags blev papprena från banken klara och från och med i dag onsdag går Lennart inte längre på a-kassa.
Att vid 55-års ålder ta steget och bli egenföretagare, efter ett långt arbetsliv som anställd både på privata företag och hos kommunen, kan tyckas modigt. Men Lennart Cederlöf ångrar sig inte.
- Alternativet hade varit att hanka sig fram på tillfälliga vikariat. Då tycker jag att den här möjligheten är bättre och roligare. Dessutom kan min ålder vara en fördel som egenföretagare, eftersom jag har erfarenhet av hur arbetslivet fungerar.
- Som försäljare har jag nytta av att tidigare ha jobbat med människor. När man blir uppsagd tror jag att man måste fråga sig vilka möjligheter som finns, vad just jag kan och vad som är rimligt inför framtiden.

Att Västrumsgården gick i konkurs kom inte som någon chock för Lennart Cederlöf. Han var utredare på det privata utredningshemmet och hade sett hur kundunderlaget under månaderna före konkursen blivit allt mindre.
Redan innan beskedet kom hade han därför sökt enstaka jobb, men utan resultat. Några dagar efter konkursansökan samlades de anställda för facklig information, och senare kopplades TRR Trygghetsrådet in för att stötta personalen.

Jakten på ett nytt jobb hade börjat, med sökningar på internet och kontakt med arbetsförmedlingen. Och det var just på internet han först fick upp ögonen för företaget från Lidköping, som sökte en egenanställd säljare.
Lennart sökte jobbet, men svaret dröjde. Under sommaren vikarierade han inom psykiatrin på Västerviks sjukhus, och i augusti ringde han upp företaget igen för att höra vad som hände.
Beskedet var att de ville träffa honom, vilket ledde till att han fick jobbet som provisionsförsäljare. Med en starta eget-kurs i arbetsförmedlingens regi och hjälp från TRR Trygghetsrådet i bagaget har han nu blivit egenföretagare.
- Som provisionsförsäljare är jag inte anställd av företaget i Lidköping, utan driver min egen firma. Det innebär att Lidköpingsföretaget egentligen inte har några åtaganden gentemot mig och att jag är helt beroende av att jag säljer varje månad.
- Men jag är glad att jag har startat eget och vågat ta det här steget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om